NE BACAJTE HRANU

Evo kako najbolje možete iskoristiti ostatke jaja i šunke od Uskrsa

02.04.2018 u 07:35

Bionic
Reading

Uskrs je završio, a u vašem hladnjaku ostala je gomila hrane koju vam je žao baciti? Evo nekoliko prijedloga kako možete iskoristiti ostatke kuhane šunke i jaja i olakšati si kuhanje narednih nekoliko dana

Ostaci šunke

Kajgana ili omlet

Ostatke domaće kuhane šunke možete iskoristiti za brza jela poput popularnog hemendeksa (ham and eggs) tako što ćete u kajganu dodati nasjeckane komade šunke, a možete dodati i naribanog sira, cherry rajčice te svježi peršin i bosiljak. Na isti način možete ispeći i omlet.

Salate

Ako ste željni laganog jela u znaku šunke, tada ju iskoristite u kombinaciji sa sjeckanim povrćem i voćem kako biste napravili hladnu salatu, a za to bit će dovoljno dobra kombinacija luka, kruški i kuhanih jaja s komadićima šunke.

Uz hladnu salatu, šunku možete iskoristiti za stvaranje toplo-hladne verzije na bazi tjestenine i povrća, poput salate s fusillima, šparogama, jajima, kockicama šunke i senfa ili pak lakše kombinacije prokuhanog graška, rotkvica, kukuruza, šunke i matovilca.

Punjene palačinke

Kao što biste napunili i pripremili bečke šnicle, na jednak način možete napraviti pohane palačinke koje ćete napuniti ostacima šunke i sirom. Za manje kaloričnu varijantu, palačinke nemojte pohati, a umjesto sira ubacite svježu salatu.

Zapečena tjestenina

Brzo i praktično jelo u koje možete uklopiti ostatke šunke zapečena je tjestenina. Skuhanu tjesteninu posložite u vatrostalnu posudu i prelijte smjesom vrhnja, kockicama šunke, nasjeckanim gljivama i naribanim sirom, a ukoliko vam ovo zvuči previše kalorično, umjesto tjestenine možete dodati krumpir, dok umjesto sira stavite razno povrće.

Juhe i variva

Za ljubitelje jela na žlicu ostaci šunke mogu poslužiti kao osnaživač okusa pri spravljanju proljetne juhe. Uz nju, šunka će poslužiti kao odličan dodatak gustom varivu od graha ili za pripremu umaka bolonjez.

Ostaci jaja

Salata

Tvrdo kuhana jaja možete ubaciti u bilo koju salatu i dobiti kompletan obrok. Dakle, još jedan dan u tjednu ne morate kuhati ručak.

Mesna štruca

Ako dan nakon Uskrsnog ponedjeljka idete na posao, jaja možete iskoristiti u mesnoj štruci. Nije ju teško pripremiti, a lako se može spakirati i ponijeti na posao te primjerice pojesti uz ostatke francuske salate.

Sendvič

Uz ostatke priloga poput nezaobilazne francuske salate, napravite sendviče s jajima i cijela se obitelj može fino najesti. Dodajte malo kuhane šunke i vrlo lako riješit ćete se svih ostataka.

Pašteta

Kuhana jaja mogu se iskoristiti i u raznim namazima ili paštetama, bilo da se radi o ribljim, bilo o mesnim okusima. Jedan je od primjera i ova ukusna pašteta od tune. Ako ovih dana pazite na kalorijski unos, umjesto kruha, paštetom možete napuniti jaja koja su vam ostala od Uskrsa ili čak rajčice.

Šparoge

Upravo je sezona ove ukusne samonikle biljke pa je zapecite s narezanim kuhanim jajima, malo maslinova ulja i parmezana koji će se rastopiti. Nakon što šparoge očistite, posložite ih u tepsiju ili kalup, začinite, stavite jaja pa parmezan i pecite oko 20 minuta na 200 stupnjeva Celzijevih dok ne omekšaju.

  • +13
Namirnice bogate proteinima Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia