SLASNI ZALOGAJI

Recepti za najukusnije tapase koji će vas oboriti s nogu

  • Autor: I. But.
  • Zadnja izmjena 21.03.2018 14:19
  • Objavljeno 21.03.2018 u 14:19
Pintxo de chorizo y gambas i banderillas

Pintxo de chorizo y gambas i banderillas

Izvor: Promo fotografije / Autor: Damira Kalajžić

Tapasi, nezaobilazni dio života i kulture Pirinejskog poluotoka, osvajaju svijet pa tako i Hrvatsku. Ukusni mali zalogaji u maštovitim kombinacijama mesa, ribe i povrća mogu se sve češće naći i u hrvatskim restoranima. Splitski restoran Terminal F otkriva recepte za tapase koji će vas jednim zalogajem odvesti u vruću Andaluziju u kojoj je ova delicija nastala

Spoj je ovo zapravo Andaluzije i Dalmacije koji nikog neće ostaviti ravnodušnim. Pintxo de chorizo y gambas kombinira kozice i pikantnu chorizo kobasicu za jedinstveno jelo koje se poslužuje na bambusovim štapićima. Banderillasi su dobili ime po strelicama koje su se koristile u borbama s bikovima, a ovi jednostavni tapasi poslužuju se na ražnjiću na kojem su kiseli krastavac omotan inćunom, rajčica, mozzarellina i maslina.

Montaditos su tri mala kanapea s crnom i bijelom paštetom od tune te različitog povrća, a poslužuju se uz čašu crnog vina. Ensalada de Cangrejo poslužuje se na tostiranom kruhu, a kombinira kozice i ananas za pravu eksploziju okusa. Ensalada de pulpo poslužuje se na hladnom tostu, a rashlađena hobotnica jamči pravo osvježenje za ljetne dane, a uz tapase, u splitskom restoranu Terminal F možete probati i salatu od graha za koju također imamo recept.

Sama riječ tapa znači poklopac, jer su se mali zalogaji, koji su u početku bili samo kriške pršuta, stavljali na čaše kako bi se piće zaštitilo od muha i prašine, a danas se većinom jedu u svim krajevima Španjolske i Portugala.

Pintxo de chorizo y gambas

Pintxo de chorizo y gampas

Pintxo de chorizo y gampas

Izvor: Promo fotografije / Autor: Damira Kalajžić

Sastojci za 1 osobu

  • jadranske kozice 6 dkg
  • chorizo salama 2 dkg
  • mozzarelline 3 komada
  • maslinovo ulje 0.02
  • par kapi limuna
  • sol
  • papar

Priprema

Kozice marinirajteu maslinovu ulju i limunu te ostavite sat vremena u hladnjaku da upiju sve arome. Dobro ugrijte grill tavu, posolie, popaprite i naglo zapecite kozice. Chorizo salamu tanko narezati. Na bambusov štapić nabodite kozicu, salamu i mozzarellinu. Poslužite na posteljici od rikule i prelijte maslinovim uljem.

Banderillas

Banderillas

Banderillas

Izvor: Promo fotografije / Autor: Damira Kalajžić

Sastojci za 1 osobu

  • kiseli krastavac 2 dkg
  • inćun domaći 1 komad
  • kisela kapulica 1 komad
  • paprika 2 dkg
  • maslina 1 komad

Priprema

Na drveni štapić nizom slagati kiseli krastavac umotan inćunom, zatim polovicu cherry rajčice te mini mozzarellinu koju naslonite na listić svježeg bosiljka, a niz završite punjenom dalmatinskom maslinom.

Montaditos

Montaditos

Montaditos

Izvor: Promo fotografije / Autor: Damira Kalajžić

Sastojci za 1 osobu

  • tuna 8 dkg
  • maslinovo ulje
  • češnjak 0.01
  • sol
  • papar
  • tabasco 0.01
  • crnilo sipe 0.02
  • maslac 0.05
  • sirni namaz 0.05
  • maslina 1 komad
  • rikula 0.02
  • džem smokve 0.04
  • bademi 0.03
  • Camembert sir 4 dag
  • pesto od bosiljka 0.03
  • cherry rajčica 1 komad
  • mozzarela 1 komad

Priprema

Selekcija tri mala kanapea koja fantastično idu uz čašu vina. U blender stavite tunu, maslinovo ulje, češnjak, sirni namaz, rastopljeni maslac, tabasco, sol i papar. Smjesu blendajte dok svi sastojci ne postanu kompaktni. Polovicu smjese izvadite i stavite u hladnjak dok se ne stisne. U ostatak paštete dodajte crnilo sipe i nastavite blendati dok smjesa ne poprimi boju te također stavite u hladnjak. Na tostirani kruh za prvi canape sendvič slažite po redu maslac, rikulu, bijelu i crnu pašetu, meso i maslinu. Na drugi canape džem od smokve, sitno rezani Camembert sir i usitnjene bademe. Na treći postelju od pesta, cherry rajčice i mozzarelu.

Ensalada de cangrejo

Ensalada de cangrejo

Ensalada de cangrejo

Izvor: Promo fotografije / Autor: Damira Kalajžić

Sastojci za jednu osobu

  • jadranska kozica 6 dag
  • majoneza 0.04
  • ananas 0.02
  • limun 0.01
  • maslinovo ulje 0.02
  • sol
  • papar
  • 1 jaje
  • mlada kapulica 0.02

Priprema

Flambirati meso kozica i ostaviti da se ohladi. Na sitno narezati meso ananasa, mladu kapulicu, bijelanjak jaja. U posudu aromatizirati majonezu s limunovom koricom i maslinovim uljem. Poslužiti uz tost.

Ensalada de pulpo

Ensalada de pulpo

Ensalada de pulpo

Izvor: Promo fotografije / Autor: Damira Kalajžić

Sastojci za jednu osobu

  • hobotnica 6 dkg
  • kapari 0.01
  • kapula 0.1
  • cherry rajčica 0.3
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar
  • par kapi limuna

Priprema

Hobotnicu skuhati s korjenastim povrćem (nije prijeko potrebno). Pustiti da se ohladi. Sve sastojke sjediniti i preliti dresingom od maslinovog ulja, limunovog soka, soli i papra. Ostaviti u frižideru da se ohladi i poslužiti hladno s tostiranim kruhom.

Salata od graha

Salata od graha

Salata od graha

Izvor: Promo fotografije / Autor: Damira Kalajžić

Sastojci za 1 osobu

  • grah 2 dag
  • ljubičasta kapula 2 komada
  • malo sezama
  • kozji sir 2 dag
  • bosiljak 0.02
  • cherry 2 dag
  • masline 1 dag
  • slanutak 2 dag
  • ocat 0.02
  • sol
  • papar

Priprema

Tostirajte sezam da dobije zlatnu boju te ga ostavite da se ohladi. U zdjelu pomiješajte grah, slanutak, kapulu izrezanu na krugove, cherry rajčice i masline. Kad ste sve sjedinili začinite octom, soli i paprom. Na kraju dodajte kozji sir, sezam i bosiljak.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi