BRIGA ZA ZDRAVLJE

Evo kako možete smanjiti visoki krvni tlak

25.09.2015 u 08:15

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je gotovo svaka druga smrt uzrokovana kardiovaskularnim bolestima, posebice infarktom miokarada i moždanim udarom pa je stoga i u najnovijim Smjernicama Europskoga kardiološkog društva o sprječavanju kardiovaskularnih bolesti Hrvatska jedna od zemalja s visokim kardiovaskularnim rizikom

Visoki tlak (hipertenzija) predstavlja ozbiljan zdravstveni problem koji se ne smije ignorirati. Povišen krvni tlak ili hipertenzija jedan od glavnih uzroka smrtnosti u svijetu i peti najčešći uzrok smrti u Hrvatskoj u 2013. Poznat je i kao tihi ubojica jer u većini slučajeva godinama ne uzrokuje nikakve tegobe dok pritom oštećuje vitalne organe i njihovu funkciju!

Doc.dr.sc. Ranko Stevanović, prim.dr.med. v.d. ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ukazao je nedavno na ozbiljnost ovog problema, prikazujući najnovije trendove o pobolu i smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti.

'Kardiovaskularne bolesti uzrokuju 17,3 milijuna smrti u svijetu godišnje, a procjenjuje se da će do 2030. godine biti uzrokom 23 milijuna smrti. U Hrvatskoj su također na vrhu ljestvice smrtnosti. Od tih su bolesti tijekom 2014. u Hrvatskoj umrle 24.112 osobe, odnosno 47,4% ukupno umrlih. Analiza po spolu pokazuje da su bolesti srca i krvnih žila uzrok smrti 53,3% umrlih žena (13.800) i 41,3% umrlih muškaraca (10.312). Vodeće dijagnostičke podskupine su ishemijska bolest srca, odnosno infarkt miokarda s udjelom od 21,3% (10.831) i cerebrovaskularne bolesti s udjelom od 14,4 % (7.300) u ukupnom mortalitetu', rekao je dr. Stevanović.

Krv teče kroz krvne žile upravo zato što se nalazi pod određenim tlakom. Ukoliko je on povišen, pritisak na zidove arterija može oštetiti krvne žile i na kraju izazvati srčani udar, moždani udar, aneurizmu ili oštećenje bubrega!

Evo na koje načine možete utjecati na smanjenje krvnog tlaka:

Smršavite: Istraživanja su pokazala da su osobe koje su uspjele smanjiti tjelesnu težinu utjecale i na smanjenje krvnog tlaka.

Terapija lijekovima: Ukoliko vam je liječnik propisao uzimanje određenih lijekova koji utječu na smanjenje tlaka, budite disciplinirani i redovito ih koristite. Ne uzimajte nikakve medikamente na svoju ruku.

397024,397670,397162,396944Smanjite alkohol: Ako patite od visokog tlaka i pijete više od jednog alkoholnog pića dnevno, ozbiljno ugrožavate zdravlje. Studije su pokazale da smanjenje pijenja alkohola utječe i na smanjenje sistoličkog krvnog tlaka od 2 do 4 mm Hg, piše prevention.com.

Promijenite prehranu: Konzumiranje pojedinih namirnica bogatih kalijem, poput zelenog lisnatog povrća, banana i rajčica, može utjecati na smanjenje tlaka. Potrebno je smanjiti unos soli (na žličicu dnevno). Stručnjaci savjetuju i korištenje maslinovog ulja i općenito mediteranskog načina prehrane koji uključuje puno povrća, voća i ribe.

Tjelesna aktivnost: Liječnici kažu da redovita tjelovježba (hodanje, trčanje, vožnja biciklom, plivanje ili aerobik) u trajanju od 30 minuta većinu dana u tjednu snižava krvni tlak.

Izbjegavajte stres:
Istraživanja su pokazala da smanjenje stresa također utječe na snižavanje tlaka pa isprobajte neke od metoda disanja. Boravak u prirodi također može smanjiti stres pa, kad god imate priliku, pobjegnite iz gradske vreve.