NEUGODNI TRAGOVI

Evo kako lako možete ukloniti mrlje od crnog vina s odjeće i tkanina

29.03.2020 u 15:33

Bionic
Reading

Jedne od najneugodnijih mrlja mnogima su one od crnog vina - i to s razlogom jer se teško uklanjaju. Bez većih problema uklonit ćete mrlje sa stolnjaka ili kuhinjske krpe, no što kad se prolije po tepihu, tapeciranoj stolici ili skupom komadu odjeće

Kod crnog vina je važno odmah reagirati. U prijevodu, čim se prolije po tkanini, uzmite čistu krpu i lagano tapkajte, no nikako nemojte trljati po mrlji jer ćete samo pogoršati.

Kako se riješiti mrlja s odjeće

Natopite mrlju sa sredstvom za uklanjanje mrlja i ostavite tako barem pet minuta te zatim tkaninu uronite u hladnu vodu na 15 minuta, dodajte sredstvo za uklanjanje mrlja i operite u mlakoj vodi s uobičajenim deterdžentom.

Kako se riješiti mrlja s tapeciranog namještaja

Tapecirung bilo da se radi o stolici, fotelji ili kauču najbolje je odmah tretirati. Prvo čistom krpom probajte tapkajući upiti višak tekućine. Izmiješajte jednu čajnu žlicu sredstva za pranje posuđa s dvije šalice hladne vode te spužvom čistite mrlju. Višak tekućine upijajte čistom krpom te tako čistite sve dok mrlja ne nestane. Čistom spužvom i hladnom vodom te na kraju suhom krpom uklonite višak tekućine.

Mrlju od crnog vina polijte mineralnom vodom, ali ju nemojte odmah početi trljati. Što ju brže polijete, manje su šanse da će se ona uvući u tkaninu. Zatim je pospit s malo soli, ali ne previše, no potrebno je prekriti cijelu površinu mrlje. Potom ostavite sol da djeluje pola sata, a nakon toga usišite je ili otresite s tkanine.

Nakon što ste sol otresli, papirnatim ručnicima lagano tapkajte mrlju. Vodite računa da ju ne trljate. Nakon nekog vremena, vidjet ćete kako je mrlja lagano posvijetlila te se odvojila od tkanine. Nakon što ste obavili predviđene korake, mrlju opet isperite mineralnom vodom. Mrlju ćete nakon toga vrlo lako u potpunosti ukloniti nekim od deterdženata za pranje rublja

Kako se riješiti mrlja s tepiha

Mrlja od crnog vina na bež tepihu? Noćna mora. No ne nema smisla očajavati nego prionuti na posao čim prije. Suhom krpom utapkajte i uklonite višak tekućine. Izlijte malo hladne vode izravno na mrlju, to bi trebalo razrijediti crno vino. Ponovo pokupite višak tekućine čistom krpom.

Nakon toga na tepih rasporedite sredstvo za uklanjanje mrlja koje vam je pri ruci, a ako ga nemate od pomoći su kuhinjska sol, soda bikarbona ili ocat.

Tri saveznika u čišćenju

Kuhinjska sol

Ako koristite sol, pospite je po mrlji i pustite da odstoji neko vrijeme. Sol će pokupiti vlagu, ali i očistiti mrlju, a to ćete vidjeti po tome što će sol postati ružičaste boje. Najbolje bi bilo da je ostavite preko noći da djeluje. Kad se mrlja osuši višak soli uklonite i dobro usišite tepih.

Soda bikarbona

Pripremite pastu od sode bikarbone tako što ćete pomiješati vodu i sodu u omjeru 3:1 i pastu nanijeti na mrlju. Mrlju zatim prekrijte čistom krpom na koju ćete staviti neki teži predmet kako bi pasta što dublje prodrla te ostavite tako preko noći. Sutradan usisajte sodu bikarbonu, a mrlja na tepihu više ne bi trebala biti vidljiva.

Ocat

Tvrdokorne mrlje uklonit ćete pomoću octa i sredstva za pranje posuđa. Pripremite otopinu vode, alkoholnog octa i tekućine za pranje posuđa tako da u 4 dcl vode dodate jednu žlicu octa i jednu žlicu tekućine za pranje posuđa. U otopinu umočite spužvu i nanesite je na mrlju.

Istrljajte zatim čistom krpom i posušite te ponavljate postupak s octom i deterdžentom te čistom vodom sve dok mrlja na nestane.