TRIKOVI KOJI PALE

Evo kako možete ukloniti mrlje s kožne jakne

22.02.2017 u 08:00

Bionic
Reading

Gotovo da ne postoji osoba koja u svom ormaru ne posjeduje barem jednu kožnu jaknu, no održavanje kože može biti škakljivo ukoliko ne znate s čime ju tretirati. Saznali smo kako pravilno njegovati kožnu jaknu, ukloniti masne mrlje, kao i mrlje od znoja te koži vratiti stari sjaj

Na spomen garderobe rezervirane za prijelazno razdoblje odmah pomislimo na omiljenu kožnu jaknu koju ćemo prošetati gradom, no nakon dugog stajanja u ormaru koža može poprimiti ustajali miris, a nerijetko se dogodi i da jaknu uprljamo masnom hranom ili da na njoj ostanu mrlje od kiše. Saznali smo kako pravilno njegovati osjetljivu kožu, te kako očistiti kožnu jaknu i povratiti joj stari sjaj

Kako ukloniti neugodan miris?

Ukoliko se u vašu kožnu jaknu uvukao miris od kuhanja ili jednostavno zaudara po ustajalom zraku, stavite jaknu na vješalicu i pustite ju da se provjetri na svježem zraku, no pripazite da u zraku nije veliki postotak vlage kako se ne bi upila u kožu. Jaknu bi bilo dobro provjetriti barem 24 sata, a ako neugodan miris još uvijek nije nestao, poslužit će stari bakin trik s čarapama. Rukave i džepove jakne napunite pamučnim čarapama koje ste prethodno nakapali eteričnim uljem i pustite da odstoji u jakni 12 sati. Odaberite neki od mirisa koji se koriste za osvježavanje prostorija poput lavande, eukaliptusa, naranče ili limuna.

Ručno ili strojno pranje?

Ako vaša omiljena kožna jakna ima mrlju koju ne znate kako biste uklonili, rješenje problema leži u sapunici i sredstvu za osjetljivo rublje. U trgovinama i drogerijama možete pronaći poseban tvrdi sapun za uklanjanje mrlja s odjeće. Namažite kožnu jaknu sapunom ili sredstvom za osjetljivo rublje i obrišite mekom krpom. Mogu poslužiti i vlažne maramice za čišćenje lica koje su efektivne, a dovoljno blage da ne nagrizu kožu.

Ukoliko se odlučite na strojno pranje, nikako nemojte koristiti centrifugu koja može razderati kožu, niti jaknu stavljati u sušilicu, već opranu jaknu stavite na vješalicu i ostavite da se osuši prirodnim putem na svježem zraku. Odaberite program za pranje osjetljivog rublja, odnosno do 30˚ C. U vodu za ispiranje ulijte malo octa koji će osvježiti boju i očuvati elastičnost kože.

This leather jacket is on my wishlist? is it on yours? Amazing picture by @lucyflorals

A post shared by Daily Fashion Inspiration (@instantfashioninspo) on

Kako ukloniti masne mrlje?

Postoji niz preparata za uklanjanje mrlja s kože, a jedan od učinkovitijih je gumica za brisanje mrlja s kože koja se može kupiti u trgovinama obućom (pogodnija za brušenu kožu). Drugi način za uklanjanje masnih mrlja je baby puder. Natapkajte masni dio puderom i ostavite da odstoji 10 min. Puder će upiti masnoću, baš kao što upije višak masnoće s tjemena zbog čega ga mnogi koriste kao brzo rješenje za čisti izgled kose. Višak baby pudera uklonite s kože mekanom četkicom za zube.

Sredstva za pranje posuđa također uspješno otklanjaju masne mrlje s kože. Mekanom krpom ili spužvicom protrljajte mjesto masnoće i kasnije uklonite vlažnom krpom. Jedan od starih bakinih trikova je krumpirov škrob. Da, dobro ste čuli. Krumpirov škrob koji se većinom koristi za zgrušavanje jela pomaže upiti masnoću, a može se kupiti u bio trgovinama. Gustu smjesu kukuruznog škroba nanesite na mrlju i protrljajte uz pomoć malo vode. Kožnu jaknu ostavite da se namače 15 min u vodi i masnoća bi trebala nestati.

Kako ukloniti mrlje s bijele kože?

Bijela koža najzahtjevnija je za održavanje i uklanjanje mrlja s nje, pa vrlo često ne pomaže niti kemijsko čišćenje. Imate li bijelu kožnu jaknu koja na sebi ima mrlju pokušajte ju ukloniti mlijekom. U zdjelicu ulijte malo mlijeka, namočite mekanu krpu u mlijeku i lagano istrljajte kožnu jaknu cijelom dužinom kako bi bili sigurni da će bijela boja ostati ujednačena.

Ne pomogne li mlijeko, pokušajte limunovim sokom. Iako limun lije pogodan za druge boje kože jer limunska kiselina može nagristi boju, kod bijele kože to nije slučaj. U slučaju da na svojoj bijeloj kožnoj jakni imate mrlju od krvi, ukloniti ju možete sapunicom i hladnom vodom koja je i inače pogodna za skidanje krvavih mrlja s odjeće, no to morate učiniti odmah nakon što je mrlja svježa jer će se u protivnom koža upiti krv.

Kako ukloniti mrlje od znoja?

Područje jakne na kojoj su nastale mrlje od znoja pokušajte ukloniti pamučnom krpom i sapunicom, te ju potopite u vodu u koju ćete dodati malo octa. Ocat će ukloniti neugodan miris. Ako vaša jakna bude pretjerano mirisala na ocat, pokušajte (nakon što se jakna osuši) primijeniti bakin trik s čarapama i eteričnim uljem s početka teksta.

Soda bikarbona također je odlična za uklanjanje mrlja od znoja. Nanesite ju na mrlju, navlažite krpom. Pričekajte da se smjesa u potpunosti osuši te ju zatim četkicom uklonite s jakne. Očišćenu kožnu jaknu možete premazati ricinusovim uljem koje će osvježiti materijal i dati joj dodatni sjaj.