MALE LJETNE NEZGODE

Kako s odjeće ukloniti mrlje od kreme za sunčanje, voća, kečapa, sladoleda...

13.07.2019 u 22:29

Bionic
Reading

Roštiljanje, piknik u prirodi i dani provedeni na plaži uz kremu za zaštitu od sunca često rezultiraju mrljama na odjeći koje je teško ukloniti. No uz pravodobnu reakciju i korisne trikove lako ćete spasiti omiljene komade i riješiti se neugodnih mrlja

Mrlje od kečapa ili umaka za roštilj

Mrlje na bazi rajčice mogu sadržavati likopen i betakaroten, koji su crvenkasto-narančaste boje i jako vidljivi na odjeći, pritom posebno privlačeći sintetička vlakna poput poliestera.

Ako na odjeći uočite takvu mrlju, najprije je tretirajte pomoću deterdženta i četkice za zube te isperite hladnom vodom. Ako je i dalje vidljiva, odjeću zahvaćenu njome objesite na sunčanom području kako bi izblijedjela jer likopen i betakaroten blijede u prisutnosti UV zraka.

Mrlje od senfa

Za tretiranje žutih mrlja od senfa preporučuje se da ih, ako su svježe, upije papirnati ručnik ili pak struganje osušenih mrlja vilicom. Zatim isperite hladnom vodom kako biste ih razrijedili, a prethodno ih obradite pastom od praškastog deterdženta i izbjeljivača te ostavite da odstoje 30 minuta. Bez ispiranja smjese operite odjevni predmet s drugim rubljem u perilici.

Mrlje od zemlje

Odjeću umrljanu zemljom držite u vrećici kako se mrlje ne bi osušile dok ne budete spremni za njihovo tretiranje. Kada ih odlučite ukloniti, ručno očistite koliko je to moguće i na stražnju stranu mrlje nanesite toplu vodu. Što je veći pritisak vode, lakše ćete ukloniti zemlju.

Mrlje od sladoleda

Odjeću s mrljama od sladoleda isperite u toploj vodi, a zatim na njih stavite deterdžent i ostavite da odstoji 20 minuta. Bez ispiranja deterdženta odjeću s mrljama od sladoleda operite s ostalim rubljem u perilici.

Mrlje od znoja

Znoj sam po sebi ne ostavlja tvrdokorne tragove, no u kombinaciji s uljima i dezodoransima može stvoriti žute mrlje na odjeći. Kako biste ih uklonili, isperite ih u toploj vodi da bi se razrijedile, a prethodno ih obradite mješavinom deterdženta i octa koju ćete nježno utrljati i ostaviti da odstoji 20 minuta. Bez ispiranja deterdženta, odjeću s mrljama od znoja ubacite u perilicu. Ako ostavite deterdžent na njima, pranjem u perilici dobit će dodatan poticaj za čišćenje. Ako pak ostanu na odjeći, ponovite postupak.

Mrlje od bobičastog voća

Slično onima od senfa, kako biste uklonili mrlje od bobičastog voća, slijedite iste korake. Svježu mrlju osušite papirnatim ručnikom, isperite hladnom vodom da biste ju razrijedili, a prethodno ju obradite pastom od praškastog deterdženta i izbjeljivača te ostavite da odstoji 20 minuta. Bez ispiranja paste odjeću s tretiranom mrljom operite u perilici.

Mrlje od kreme za zaštitu od sunca

Većina preparata za zaštitu od sunca sadrži uljnu bazu koja može obojiti vašu odjeću, kao što je slučaj s masnim namirnicama. Sintetičke tkanine poput poliestera najviše su sklone mrljama od preparata za zaštitu od sunca. Kako biste ih uklonili, očistite ono što možete i na stražnju stranu mrlje nanesite toplu vodu. Prekrijte je deterdžentom, a zatim ostavite da odstoji 20 minuta. Upotrijebite četkicu za zube mekanih dlačica kako biste proširili deterdžent u vlakna odjeće ili nježno utrljali u tkaninu. Bez ispiranja deterdženta odjevni predmet ili ručnik za plažu s mrljom zatim operite u perilici.