prirodan lijek

Evo kako dugina prehrana može popraviti raspoloženje i izliječiti depresiju

22.08.2017 u 10:41

Bionic
Reading

Znanstvenici tvrde da pravilna prehrana može pomoći u ublažavanju, pa čak i liječenju simptoma depresije, rješavanju umora, anksioznosti i bolova 'iznutra prema van'. Prema mišljenju stručnjaka, takozvana dugina dijeta najjači je saveznik u borbi protiv simptoma depresije

Depresija može učiniti pogled na svijet tmurnim i neizdrživim mjestom za život, a osim što se događaju promjene u glavi, mogu se osjetiti i fizički simptomi poput glavobolje i migrene, umora, problema s probavom i nesanice. No simptomi depresije mogu se izliječiti pravilnom i zdravom prehranom obogaćenom potrebnim nutrijentima. Pitate se kako?

Ne kaže se uzalud – ono si što jedeš. Naša je psiha prirodno povezana s tijelom, stoga se sve što unosimo u organizam odražava na tijelo, ali i naše psihičko zdravlje. Balansiranom i šarolikom prehranom tijelo dobiva potrebnu količinu vitamina i minerala koji čuvaju zdravlje te zdravih šećera koji mu daju energiju.

Kada je tijelo zdravo, odmorno i svježe, i naš um će se početi osjećati jednako. Osim šarenog tanjura ispunjenog voćem i povrćem, u otklanjaju simptoma depresije i anksioznosti pomaže i vježbanje.

Vježbanjem se potiče lučenje serotonina, takozvanog hormona sreće. Znojenjem izbacujemo toksine iz tijela, a iako se nakon treninga osjećamo umorno, istovremeno se osjećamo zadovoljno, korisno i dobro u svojoj koži. Stoga ne zaboravite u svoju dnevnu rutinu uključiti i program vježbanja.

Brojna istraživanja potvrdila su to da zdrava prehrana utječe na ublažavanje simptoma depresije. U najnovijem istraživanju koje je proveo magazin BMC Medicine otkriveni su zanimljivi podaci koji potvrđuju ova nagađanja: 67 ispitanika podijeljeno je u dvije skupine, a jedna je skupina zbog potreba istraživanja jela mediteransku prehranu, dok je druga skupina nastavila jesti ono što i inače jede.

Nakon 12 tjedana 32 posto ispitanika koji su se držali zdrave prehrane osjetilo je popuštanje simptoma depresije.

Dr. Emeran Mayer, profesor medicine s losanđeleskog Medicinskog fakulteta Geffen, tvrdi kako još uvijek ne postoje dovoljno čvrsti dokazi koji ukazuju na to da prirodni probiotici i raznorazni suplementi mogu pomoći u borbi protiv depresije, no ono što dosadašnja istraživanja potvrđuju to je da šarolika, takozvana dugina prehrana, koja uključuje raznovrsno povrće te malu količinu šećera i životinjskih masnoća, pomaže ukloniti simptome depresije, anksioznosti, umora itd.

'Mediteranska prehrana ima brojne blagodati, poput maslinovog ulja i orašastih plodova koji imaju protuupalni učinak i smanjuju imunološke reakcije', izjavio je za Prevention dr. Mayer.

Također, organizmu je potrebna dovoljna količina dijetnih, odnosno neprobavljivih vlakana koja se nalaze u biljkama te imaju vrlo bitan učinak na crijevnu mikrofloru i probavu, zbog čega je važno uključiti ih u svaki obrok.

Šareno voće i povrće poput mrkve, ljubičastog krumpira i crvenih bobica sadrži različite zdrave bakterije i antioksidante koji imaju protuupalna svojstva. Jednostavno rečeno, duginom prehranom omogućit ćete razvoj zdravih bakterija u probavnom traktu i poboljšati svoje psihofizičko zdravlje.