BOLNE GRLBOLJE

Ova hrana sve će pogoršati: Evo što maknuti s tanjura kada vas boli grlo

03.11.2025 u 17:14

Bionic
Reading

Kad vas boli grlo, zaboravite na kiselu, ljutu i hrskavu hranu koja bi ga dodatno mogla iziritirati - topla juha, biljni čaj s medom i puno tekućine najbolji su put do bržeg oporavka

Upaljeno grlo može biti izrazito neugodno, no riječ je o jednom od najčešćih simptoma prehlade, sezonskih alergija ili virusnih infekcija. Ponekad ga može izazvati i suh zrak ili čak glasno pjevanje na koncertu, a jedan od načina da brže prođe jest izbjegavanjem hrane koja pogoršava simptome.

Ova hrana pogoršava grlobolju

Kako ističe nutricionistica Samantha Peterson (MS, RD), prehrana može znatno utjecati na brzinu oporavka i osjećaj nelagode.

'Birajte namirnice koje smiruju upalu i izbjegavajte one koje mogu dodatno nadražiti osjetljivo tkivo grla ili potaknuti stvaranje sluzi', savjetuje Peterson pa donosi popis namirnica koje je najbolje preskočiti dok traje bol u grlu – i prijedloge što jesti umjesto njih.

Kisele namirnice

Kad vas boli grlo, preskočite kisele namirnice i napitke poput soka od naranče, limunade, rajčice ili umaka od rajčice. 'Kiselina može dodatno nadražiti već upaljenu sluznicu grla i pojačati peckanje', upozorava Peterson. Umjesto toga, birajte nježnije voće poput banane, papaje ili manga.

Pretjerano začinjena jela

Iako ponekad poželite nešto ljuto da 'pročisti' grlo, začinjena hrana zapravo može pogoršati stanje, osobito ako bol dolazi od prekomjernog kašljanja. 'Ako volite okus začina, smanjite njihovu količinu u juhama ili varivima, a najbolje je ljutu hranu privremeno izbjegavati dok se grlo ne smiri', savjetuje nutricionistica Maddie Pasquariello

Hrskava i suha hrana

Grickalice poput pereca, krekera i prepečenog kruha mogu dodatno izgrebati već osjetljivo grlo. 'Njihova gruba tekstura djeluje kao brusni papir na upaljeno tkivo', kaže Peterson. Umjesto toga, birajte mekane i tople obroke: zobenu kašu s medom, pire od batata, tople juhe ili smoothieje.

Prevruća jela i napitci

Topli čaj ili juha mogu donijeti kratkotrajno olakšanje, ali ako su prevrući, lako mogu opeći sluznicu i pogoršati bol. Stručnjaci preporučuju tople, ne vruće napitke, ili čak hladne smoothieje i ledene kockice koje mogu smanjiti upalu i ublažiti nelagodu.

Alkohol

Suprotno uvriježenom mišljenju, alkohol ne ubija bakterije koje uzrokuju upalu grla – naprotiv, dodatno isušuje sluznicu i slabi imunitet. Stoga se preporučuje izbjegavati alkohol dok ste bolesni. Umjesto toga, pijte toplu juhu, biljne čajeve, vodu ili smoothieje.

Hrana bogata mliječnim proizvodima

'Hladno mlijeko ili sladoled mogu na trenutak ublažiti bol, ali kod mnogih ljudi pojačavaju stvaranje sluzi', kaže Peterson. To vrijedi i za tople mliječne umake. Bolja opcija su smoothieji s biljnim napitcima poput bademovog ili kokosovog mlijeka te s dodatkom voća – oni hlade grlo i ne potiču stvaranje sluzi.

Pet namirnica koje čuvaju srce i produžuju život Izvor: Ostale fotografije / Autor: Montaža: Neven Bučević

Napitci s kofeinom

Kofein, poput alkohola, dehidrira tijelo i dodatno isušuje grlo, upozorava Peterson. Uz to, ometa san, koji je ključan za jačanje imuniteta. Umjesto kave i energetskih pića, posegnite za biljnim čajevima poput kamilice, sljeza ili korijena sladića, uz žličicu meda koji ima prirodna antimikrobna svojstva i umirujuće djelovanje.