POBIJEDITE GA

Bezvoljni ste i neraspoloženi? Evo kako stati na kraj proljetnom umoru

29.03.2017 u 06:51

Bionic
Reading

Proljeće je i službeno stiglo, a premda je sve više sunčanih dana, vama se čini kako ste najtužnija osoba na svijetu, depresivni ste i bezvoljni? A kad začujete alarm, najradije biste cijeli dan ostali u krevetu?

Ako ste se prepoznali u opisanim stanjima, ne brinite! Čak oko tri četvrtine ljudi u ovo vrijeme muči proljetni umor koji karakteriziraju nedostatak koncentracije, manjak energije, osjećaj neispavanosti i slično.

Dolazak proljeća itekako utječe na psihičko ili fizičko zdravlje. Karakterističan umor može biti rezultat jednolike zimske prehrane u kojoj nema puno dragocjenog vitamina C, a na osjećaj umora utječe i dugotrajan boravak u zatvorenim prostorima s centralnim grijanjem, puno manje kretanja nego u drugim godišnjim dobima te općenito manjak sunčeve svjetlosti.

Postoji li rješenje za proljetni umor?

Nutricionisti savjetuju promjenu prehrane koja treba biti sa što više svježeg voća i povrća s vitaminom C jer štiti organizam i poboljšava apsorpciju kisika. Osim vitamina C, ne zapostavite ni uzimanje dovoljne količine vitamina B koji štiti od stresa i poboljšava koncentraciju, vitamin E koji štiti imunitet i blagotvorno djeluje na cirkulaciju, a od minerala najvažniji je magnezij.

Premda vitamine i minerale u organizam možete unositi i raznim dodacima prehrani, preporučuje se uzimanje putem hrane koje je najprirodniji i najzdraviji način. Osim voća i povrća, vodite brigu o tome da konzumirate dovoljnu količinu ugljikohidrata, ribe te esencijalne masne kiseline koje se nalaze u orašastim plodovima.

Svakako izbjegavajte kasne teške obroke jer ćete puno teže zaspati, ali doručak neka bude kraljevski: žitarice, voće, povrće, jogurt, svježi kravlji sir, jaja, slanina, peciva od cjelovitih žitarica ili sokovi od svježeg voća dat će vam potrebnu energiju.

Aktivirajte se

Tijekom dana uživajte u proljetnim blagodatima bilja poput šparoga, kopriva, maslačka... Vrlo je važno i voditi brigu o unosu dovoljne količine tekućine u tijelo. Naravno, najzdravija je najobičnija voda koja prirodno i najbolje hidratizira  organizam, i to bez kalorija.  

Istraživanja su dokazala kako izloženost prirodnom svjetlu smanjuje proizvodnju hormona melatonina koji izaziva pospanost. Stoga ćete proljetni umor pobijediti boravkom na svježem zraku i suncu: šećite, vozite bicikl, trčite, rolajte se, vježbajte...

Jutro započnite tuširanjem naizmjenično hladnom i toplom vodom (naravno, ako nemate nekih zdravstvenih smetnji), a tuširanje završite hladnom vodom, što će vas zasigurno razbuditi.

Na naše raspoloženje utječe izgled i miris prostora u kojemu boravimo pa proljetni umor i bezvoljnost probajte pobijediti veselim bojama u stanu i otvorite prozore suncu.