Endrina Muqaj se od prve audicijske večeri nametnula se kao jedno od najpraćenijih lica sezone – žiri ju je zapamtio po kreativnosti i preciznoj izvedbi, a publika po energiji i samopouzdanju koje donosi u 'MasterChefu'. Status rane favoritkinje učvrstila je nastupima koji spajaju jasnu ideju na tanjuru s tehničkom disciplinom, zbog čega su je mnogi odmah vidjeli u završnici popularnog kulinarkog showa
Izvan studija, Endrina Muqaj aktivno gradi zajednicu na društvenim mrežama i rado dijeli svoja kulinarska umijeća – od brzih trikova do detaljnijih receptura koje otkrivaju gdje se susreću njezina putovanja i gastronomske inspiracije.
Tako je ovih dana podijelila recept za umak koji je, kako je rekla savršen za burgere i tacose. Recept za Cowboy Candy - pravu poslasticu za sve ljubitelje ljutine koji traže nešto drugačije, nazvala je 'savršenim snackom'.
U videu gdje se vidjelo kako ga priprema objasnila je da se to mora spravljati s rukavicama 'jer ne želi da se s rukama kojima se režu papričice dira lice ili bilo što drugo'. Naglasila je kako se umjesto jalapeño papričica mogu koristiti i bilo koje druge papričice.
Potrebni sastojci:
- 500 g svježih jalapeño papričica (narezane na kolutiće)
- 200 g džema od marelice
- 200 ml jabučnog octa
- 200 g smeđeg šećera (muskovado)
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice granula češnjaka
Priprema:
Narežati jalapeñe na tanke kolutiće (rukavice obavezne). U loncu pomiješati ocat, smeđi šećer, sol, granule češnjaka i džem od marelice. Kuhati 5–7 minuta na srednjoj vatri dok se sve ne poveže u gusti, mirisni sirup. 3. Dodaj jalapeñe i kuhaj 15–20 minuta, dok kolutići ne postanu staklasti, a sirup se lagano zgusne. Vruće ih preliti u sterilizirane staklenke - neka svaka dobije dovoljno sirupa. Zatvoriti i pustiti da se potpuno ohladi. Najbolje pustiti da odstoji barem tjedan dana prije otvaranja da se sve prožme.