Bogat, orašast okus i kremasta tekstura čine kesten pire izuzetno popularnim, a njegova priprema uopće nije komplicirana
Malo koji desert asocira na hladnije dane kao kesten pire. Riječ je o mnogima omiljenoj slastici, a lako je možete pripremiti i kod kuće.
Donosimo jednostavan recept uz koji će vaš domaći kesten pire biti baš poput onih glamuroznih, kremastih deserata iz slastičarne - ako ne i bolji!
Sastojci:
- 1 kg kestena
- 200 ml mlijeka
- 40 g šećera
- vanilin šećer
- 0,5 dcl ruma
- 1 mahuna vanilije ili žličica ekstrakta
- 200 ml vrhnja za šlag
- tamna čokolada (naribati po želji)
Priprema:
Na svakom kestenu zarežite zaobljeni dio u obliku slova X kako biste ga lakše ogulili nakon kuhanja. Stavite ih u kipuću vodu i kuhajte oko 20 minuta. Nakon što se ohlade dovoljno da ih možete oljuštiti, uklonite im vanjsku ljusku. Dok su još topli, usitnite ih u blenderu ili ih protisnite prešom za pire dok ne dobijete glatku teksturu.
U manjem loncu zagrijte mlijeko, dodajte šećer, vanilin šećer, rum i vaniliju, te nastavite zagrijavati dok se šećer potpuno ne otopi. Kada mlijeko bude pripremljeno, pomiješajte ga sa zgnječenim kestenima i miješajte dok ne dobijete kremastu, ujednačenu smjesu. Po želji, dodatno zasladite po okusu. Kesten pire možete oblikovati u kuglice ili ga protisnuti kroz pasirku za finiju teksturu. Ostavite da se ohladi, a zatim poslužite s umućenim šlagom i naribanom čokoladom.