Brzo gotova jela favorit su mnogih tijekom tjedna, a ovaj sočan rižoto s bundevom posebno oduševljava kuhanjem u jednom loncu
Za ljubitelje bundeve i rižota ovo jelo je pravo otkriće. Umjesto stalnog miješanja na štednjaku, rižoto se priprema u pećnici, a rezultat je kremasto i raskošno jelo bez ijedne kapi vrhnja.
Slatkoća bundeve, aromatična kadulja i parmezan stapaju se u savršenu kombinaciju koja jednako dobro funkcionira u svakodnevnim obrocima i posebnim prigodama, a posebno je dobrodošla tijekom tjedna kada nemamo toliko vremena za kuhanje kompleksnijih jela.
Sastojci:
- 3 žlice (50 g) maslaca, podijeljeno
- 1 i ½ šalice arborio riže
- 1 glavica luka, sitno nasjeckana
- 600 g očišćene bundeve, narezane na kockice
- 3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- ¼ šalice suhog bijelog vina (ili vode/temeljca)
- 3 i ½ šalice povrtnog ili pilećeg temeljca
- 2 žlice svježih listića kadulje, nasjeckanih
- ½ šalice ribanog parmezana
- sol i papar po ukusu
- Za ukras (po želji):
- 50 g maslaca
- 12–20 listića kadulje
- ribani parmezan
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 180°C. U loncu koji može ići u pećnicu otopite malo maslaca pa dodajte nasjeckani luk i češnjak. Kad omekšaju, umiješajte kadulju i rižu te kratko pirjajte dok riža ne postane staklasta. Ulijte bijelo vino i pustite da ispari, a zatim dodajte kockice bundeve i temeljac.
Poklopite i stavite u pećnicu na 25 minuta, dok riža ne omekša, a bundeva se skuha. Nakon pečenja umiješajte preostali maslac i parmezan te energično miješajte dok se bundeva ne pretvori u pire i poveže s rižom u kremasti umak. Ako je pregusto, dodajte malo vruće vode. Poslužite odmah, uz dodatak hrskavih listića kadulje prženih na maslacu i još malo ribanog parmezana.