OMILJENA POSLASTICA

[ANKETA] Dua Lipa bacila bombu: Cijeli Balkan se posvađao zbog ajvara, a mi vas pitamo - čiji je najbolji?

  • Autor: E. K.
  • Zadnja izmjena 03.08.2020 13:43
  • Objavljeno 03.08.2020 u 12:02
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: tportal/Pixsell/Profimedia

Nedavno je veliku dramu na društvenim mrežama izazvala britanska glazbenica Dua Lipa podrijetlom s Kosova jer je ajvar u popularnom showu 'Hot Ones' Seana Evansa nazvala tradicionalnim albanskim jelom

Rasprava oko podrijetla mnogima omiljene poslastice ajvara koja se priprema u mnogim državama regije se potom razbuktala na Twitteru i drugim društvenim mrežama.

Da stvar bude gora, Duinu je izjavu u showu potkrijepila slika leskovačkog ajvara što je razljutilo srpske medije kojima se mlada glazbenica zamjerila i zbog svojih prijašnjih objava vezanih uz Kosovo otkud vuku korijene njezini roditelji Dukagjin i Anesa.

Glazbenica koju na Instagramu prati nevjerojatnih 49.7 milijuna pratitelja je u Evansovoj emisiji izjavila kako je ajvar albanska delicija koju mora svatko probati prije nego umre!

'Morate probati ajvar! To je kao... smjesa od pečene paprike. U tegli je, ljuto je i divno je. Ide uz sve. Uz jaja, pitu sa špinatom, koja je još jedan albanski specijalitet', izjavila je pop zvijezda i vlasnica velikih hitova poput 'New Rules', 'The One Kiss' ili 'Break My Heart'.

Srpski su se mediji odmah raspisali o ovom gastronomskom incidentu objašnjavajući kako je ajvar specijalitet balkanske kuhinje porijeklom iz Srbije koji oni često nazivaju 'srpskim povrtnim kavijarom' kao i 'srpskom salatom'.

Prema riječima Tanja Bakić iz Vojvodine, administratorice Facebook grupe 'Kuharice s Balkana' koja okuplja gotovo 82 tisuće članova s područja bivše Jugoslavije, razlike u receptima koji se objavljuju nisu velike, ali postoje.

'Čini mi se da su kuhinje Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Vojvodine bile pod utjecajem mađarske i njemačke kuhinje i ajvar iz tih krajeva se razlikuje od onog s juga Srbije. Onaj iz Makedonije je drukčiji od svih jer u njega ide i patlidžan', kaže T. Bakić za BBC Srbija.

Inače, u etimološkim rječnicima stoji kako riječ 'ajvar' vodi podrijetlo od turske reči 'hayvar' - što znači kavijar.

Izvor: Društvene mreže

Kako objašnjava Tamara Ognjenović, jedina osoba jedina osoba s Balkana koja je član Europskog instituta za gastronomiju sa sjedištem u Francuskoj, ajvar od povrća se pod tim imenom spominje prvi put krajem 19. i početkom 20. stoljeća i to u kavanskom meniju, ne u kuharicama

'Riječ je o marketinškom triku vlasnika beogradskih kavana s kraja 19. stoljeća kako bi popularizirali novi proizvod od paprike. Zašto usporedbe s kavijarom od morune? Jer je ajvar od paprike u to vrijeme bio jako skup. Papriku je trebalo nabaviti i dopremiti, jer se nije tad prodavala na tržnicama, a ulje je bilo vrlo skupo pa su ajvar tad reklamirali kao kavijar od crvene paprike', kaže ona dodajući kako su ajvar u Beograd donijeli Cincari sa sjevera Makedonije.

Tek iza 2. svjetskog rata, ajvar se počinje masovno pripremati, a bez obzira otkud mu je podrijetlo, svi će se složiti kako je savršen dodatak mnogim jelima od mesa, ali i kao ukusan namaz na kruh.