HRANA I ZDRAVLJE

[VIDEO] Ne treba vam bolji razlog od ovoga: Zašto margarin ili maslac trebate zamijeniti maslinovim uljem

09.07.2020 u 15:09

Bionic
Reading

Nije velika tajna da je mediteranska prehrana dobra za zdravlje. Sastojci te kuhinje i načini na koji se koriste jačaju kosti, poboljšavaju zdravlje mozga te smanjuju šansu za razne zdravstvene poteškoće

Istraživanje izvršeno u SAD pokazalo je da zamjenom samo pet grama margarina, majoneze ili putra u kuhanju s istom količinom maslinovog ulja snižava rizik koronarnih bolesti za čak sedam posto. Štoviše, osobe koje koriste više od sedam grama maslinovog ulja dnevno imaju 15 posto manji rizik kardiovaskularnih bolesti i 21 posto manju šansu za koronarne bolesti, piše CNN.

Maslinovo ulje, s druge strane, nema nikakav utjecaj na moždane udare.

'Tajna nije u dodavanju maslinovog ulja u uobičajenu prehranu, već zamjena nezdravih masnoća njime. To poboljšava kolesterol, smanjuje upalne biomarkere i poboljšava kardiovaskularno zdravlje', rekao je autor istraživanja koji predsjeda odjelom za prehranu u Školi javne zdravstvene zaštite T. H. Chan na Harvardu, dr. Frank Hu.

Rezultati Huovog istraživanja slični su podacima koje su znanstvenici 2013. dobili nakon eksperimenta u kojem je sudjelovalo više od 7000 osoba. To istraživanje pokazalo je da osobe koje pet godina koriste mediteransku prehranu s ekstra djevičanskim maslinovim uljem imaju čak 30 posto manju šansu doživjeti srčani udar. Istraživanje je također pokazalo da kognitivne funkcije sporije propadaju te da osobe koje koriste maslinovo ulje lakše kontroliraju svoju težinu.

Istraživanje je mnoge ugodno iznenadilo s obzirom da jedna jušna žlica maslinovog ulja ima 120 kalorija.

Maslinovo ulje je također najstabilnije na visokim temperaturama i najkasnije od svih sličnih proizvoda izgara štetne nusprodukte. Kokosovo ulje drži drugo mjesto u toj kategoriji. Ulje uljane repice je s druge strane najgore.