STVARANJE 'URBANE FARME'

Drastična odluka vlasnika najutjecajnijeg restorana

16.09.2015 u 15:41

Bionic
Reading

René Redzepi - vlasnik i chef najutjecajnijeg svjetskog restorana Noma, uskoro će zauvijek zatvoriti njegova vrata. U narednim godinama plan osnivača 'novog nordijskog pokreta' u gastronomiji, otvaranje je jedinstvene urbane farme u Kopenhagenu

Danski restoran Noma već godinama ne silazi s vrha ljestvice najboljih svjetskih restorana. Unatoč popularnosti u gastronomskim krugovima, vlasnik i chef Nome krajem iduće godine zatvorit će vrata ovog svjetski priznatog restorana kako bi stvorio jedinstvenu urbanu farmu u Kopenhagenu

Za lokaciju svoje urbane farme u nastajanju, kuhar René Redzepi odabrao je lokaciju u gradskoj četvrti Kopenhagena Christianiju kao budući dom Nome. Zgrada na kojoj Redzepi planira stvoriti urbanu farmu trenutačno se nalazi u derutnom stanju i služi kao okupljalište lokalnih grafitera i skejtera. Kako prenosi ugledni New York Times, Redzepi na krovu spomenute zgrade, između ostalog, planira stvoriti staklenik i u sklopu kompleksa napraviti plutajući splav.

Redzepi, poznat po sezonskim menijima i korištenju organske hrane u jelima, svoje poznate menije planira još više približiti i obogatiti sezonskom ponudom namirnica. Kako otkriva, posljednje jelo u restoranu Noma bit će posluženo na novogodišnju noć, a otvaranje urbane farme očekuje se polovicom 2017. godine.

'Imati svoju farmu čini se kao potpuno logičan potez kad ste vlasnik restorana svjetskog kalibra', izjavljuje Redzepi. Iako je svjestan svih izazova koji dolaze ulaskom u svijet poljoprivrede, Redzepi otkriva: 'Ne bojim se novog izazova, no isto tako ne mogu tvrditi da me ovaj najnoviji potez ne čini prilično nervoznim.'

Promjene u Nomi nisu vođene potrebom ili krizom u poslovanju. Redzepi jednostavno vjeruje da je restoranu kojem je vodio kuhinju 12 godina spreman za drastičnu evoluciju.

'Mi samo tražimo naš način. Noma je bila vrlo uspješna i uživala je veliku medijsku pozornost', rekao je Redzepi koji otvara novo poglavlje u poslovanju prestižnog restorana.
U posljednje dvije godine Redzepi je započeo velike promjene u Nomi. 'Želimo da naši gosti odlučuju što ćemo kuhati i posluživati.'

Ovaj poduzetni 37-godišnjak svjestan je toga da svijet sve više razmišlja ekološki i u skladu s prirodom. Redzepi planira svoje menije uskladiti s godišnjim dobima. Tako će se primjerice u jesen jelovnik njegovog restorana fokusirati samo na divljači i jesenske plodove poput gljiva, a zimi će se u njegovom restoranu služiti riblja jela. Na proljeće i ljeto, sasvim logično, posjetitelji će moći uživati u bogatom izboru vegetarijanskih jela. Štoviše, i pribor za jelo bit će prilagođen sezonama.

'Kako može salata od špinata biti jednako ukusna kao npr. slasni odrezak. Najvažnije je bogatstvo okusa. Na tome ćemo raditi u budućnosti', kaže Redzepi koji sa svojim mladim timom kuhara osmišljava jela se uklapaju u prepoznatljivi koncept Nome.