BITKA ZA VITKOST

Dosta vam je sala na trbuhu? Evo kako ćete ga se riješiti jednom zauvijek

19.05.2019 u 08:08

Bionic
Reading

Nagomilavanje kilograma u području trbuha, osim što estetski nije nimalo privlačno, može utjecati na cjelokupno zdravlje. Omraženo trbušno salo donosi niz problema poput bolesti srca i dijabetesa, upozoravaju stručnjaci

Trbušno salo pohranjuje se kod oba spola, no kod žena je često rezultat hormonalnog disbalansa, izloženosti stresu, nedostatka sna ili posljedica trudnoće, a nastaje tvrdokorno salo koje je teško ukloniti.

Ipak, uz pomoć malih promjena u životnim navikama, riješit ćete se mrskih naslaga na trbuhu.

Promijenite način prehrane

Zasigurno ste puno puta čuli izreku kako trbušnjaci nastaju i u kuhinji. Dakako, ako redovito konzumirate nezdrave stvari poput npr. masnog čipsa, pekarskih proizvoda, gaziranih sokova ili slatkiša, logično je da se ne možete nadati ravnom trbuhu. 'Ova kalorična hrana puna je zaslađivača poput kukuruznog sirupa, za koju se pokazalo kako potiče nakupljanje visceralne masnoće u jetri, što dovodi do povećanja tjelesne težine, upala i sličnih bolesti', objašnjava Rachel Fine iz tvrtke To The Pointe Nutrition.

Umjesto toga, odlučite se za namirnice koje sadržavaju topljiva vlakna, poput zobene kaše, batata (slatkog krumpira), avokada i agruma. Istraživanje otkriva da je povećanje konzumiranja ovakve hrane povezano sa smanjenjem visceralne masnoće u području trbuha.

Smanjite unos alkohola

Alkohol sadrži oko sedam kalorija po gramu i vrlo se brzo apsorbira. Kad se prekomjerno konzumira, metabolizam alkohola narušava metabolizam drugih makronutrijenata, poput ugljikohidrata i masti, potičući njihovo pohranjivanje.

Osim što osobe koje žele smršavjeti moraju ograničiti unos alkohola, trebaju smanjiti potrošnju gaziranih pića, savjetuje nutricionistica Vanessa Voltolina, ističući da ta gazirana pića mogu uzrokovati nadutost u trbuhu. Stoga se, umjesto spomenutih pića, držite vode koja može pomoći suzbijanju apetita, ali i pomoći u smanjenju osjeća nadutosti.

TRIKOVI ZA VITKOST

Uz pomoć ovih savjeta riješit ćete se dosadnog trbuščića jednom zauvijek

Pogledaj galeriju

Vježbanje, vježbanje

Osim što je korisno za formu i rješavanje stresa, vježbanje je itekako bitno za razbijanje naslaga na trbuhu. Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu Cell Metabolism pokazali su kako ono posebno pomaže u smanjenju visceralne masti. Dakle, što je veći broj otkucaja srca, to je veće oslobađanje epinefrina u krvotok i stanice, a pozitivna nuspojava adrenalina je u tome što aktivira veće oslobađanje abdominalne masti u krvotok, objašnjavaju stručnjaci. Za mršavljenje se preporučuju kardio aktivnosti, no to ne mora nužno značiti da ćete samo njih raditi svaki dan u tjednu. Budite umjereni, idite četiri, pet puta tjedno u teretanu. Također, uključite vježbanje s utezima jer će ono pomoći topljenju masti.

Dobro se naspavajte

Nekvalitetan san usporava metabolizam i potiče organizam na smanjeno korištenje energije. Istraživanja su pokazala da osobe koji loše spavaju imaju povećan apetit, a tijelo im sporije sagorijeva kalorije: rezultat toga je debljanje. Jedno je ranije istraživanje pokazalo kako su ljudi koji spavaju više od devet sati dnevno manje skloni debljanju od onih koji spavaju šest sati ili manje. Dakle, zdrav način života podrazumijeva spavanje kao vrlo bitnu fazu odmora.

Smanjite stres

Stres koji može doći u različitim oblicima može ugroziti vaše zdravlje. Kortizol se izlučuje kao odgovor na lučenje adrenokortikotropnog hormona (ACTH) iz hipofize te na psihički ili fizički stres, pa se često naziva hormonom stresa. Njegovo izlučivanje povećano je svaki put kad je tijelo izloženo nečem negativnom, bilo fizičkom, bilo mentalnom. Kronični stres može dovesti do povećanog kortizola i drugih hormona, što dovodi do povećanja količina šećera u krvotoku, povećanja težine, probavnih problema, depresije i sl.

Mnoge su studije potvrdile vezu između stresa i povećanja tjelesne težine, otkrivajući da žene koje su najranjivije na učinke stresa imaju veću vjerojatnost da imaju višak masnog tkiva na trbuhu i višu razinu kortizola. Jedan od razloga mogao bi biti taj da žene imaju tendenciju jesti više kalorične hrane, osobito slatkiša, kad su pod stresom. Istraživanje objavljeno u Journal of Obesity iz 2011. pokazalo je da su žene koje su bile uspješnije u smanjenju stresa najučinkovitije stesale naslage na trbuhu. Zato se uvijek nastojite prošetati u prirodi, opustiti uz knjigu ili film ili se upišite na satove joge kako biste se riješili nagomilanog stresa.