PRIRODNA ZAŠTITA

Najsnažnije 'oružje' protiv prehlade: Ova hrana čini čuda za imunitet

11.10.2025 u 19:11

Bionic
Reading

Umjesto raznih kupovnih tableta i dodataka prehrani koji obećavaju jači imunitet u kratkom roku, stručnjaci ističu kako je uravnotežena prehrana dugoročno puno bolji odabir

S dolaskom sezone prehlada i gripe mnogi posežu za vitaminom C, medom ili napitcima od limuna i đumbira, no stručnjaci upozoravaju da snažan imunitet ne ovisi o jednom čarobnom sastojku, već o uravnoteženoj prehrani i zdravom načinu života.

Imunologinja dr. Jenna Macciochi za Daily Mail ističe kako se čak 70 posto našeg imunološkog sustava nalazi u crijevima: 'Ključne su ravnoteža i raznolikost hranjivih tvari. Vitamini C, D i A te minerali poput cinka, željeza, magnezija i selena imaju važnu ulogu u obrani organizma, ali nijedan ne djeluje samostalno.'

Pića bogata vitaminom C

Iako sam vitamin C neće spriječiti prehladu, redovit unos može ublažiti simptome i skratiti trajanje bolesti. Stručnjaci preporučuju barem 200 mg dnevno – iz naranči, kivija, bobičastog voća, paprike i lisnatog povrća. Kod prehlade pomaže i kraće uzimanje visokih doza (500 do 1000 mg na dan).

Jogurt i fermentirana hrana

Fermentirane namirnice poput jogurta, kefira, kiselog kupusa ili kimchija jačaju crijevnu mikrofloru i smanjuju upale u tijelu. 'Jedna čašica jogurta dnevno može pomoći u održavanju zdrave ravnoteže bakterija u crijevima – temelj snažnog imuniteta', kaže dr. Macciochi.

Masna riba

Ribe poput lososa, skuše i sardina bogate su vitaminom D, koji potiče stvaranje antibakterijskih proteina i jača obrambene stanice. Budući da zimi tijelo ne proizvodi dovoljno vitamina D, preporučuje se dodatak prehrani i redovita konzumacija masne ribe.

Kamenice i druge namirnice s cinkom

Cink je ključan za stvaranje imunoloških stanica i prirodnu obranu organizma. Najviše ga ima u kamenicama, morskim plodovima, crvenom mesu, jajima, mahunarkama i sjemenkama. Kratkoročno uzimanje dodataka cinka može pomoći pri prvim simptomima prehlade.

Nemasan crveno meso (ili grahorice za vegetarijance)

Crveno meso bogato je željezom, proteinima i vitaminima B skupine, koji pomažu u stvaranju crvenih krvnih stanica i reguliranju imuniteta. Kod žena je manjak željeza čest uzrok umora i slabije otpornosti. Biljni izvori željeza – poput graha, leće, orašastih plodova i suhog voća – najbolje se apsorbiraju uz namirnice bogate vitaminom C.

Zdravlje nije samo u tanjuru

Osim prehrane, imunitet jačaju i san, fizička aktivnost te smanjenje stresa i alkohola. 'Snažan imunološki sustav jednako ovisi o životnom stilu kao i o prehrani', zaključuje dr. Macciochi.

Pet namirnica koje čuvaju srce i produžuju život Izvor: Ostale fotografije / Autor: Montaža: Neven Bučević