zdravlje na tanjuru

Zimska jela koja ćemo obožavati u narednim mjesecima

30.11.2021 u 12:11

Bionic
Reading

Zimski dani nerijetko predstavljaju pravi izazov našem zdravlju, a jedan od najboljih načina 'bildanja' imuniteta svakako su obroci puni vitamina i minerala. Uravnotežena i raznovrsna prehrana velik je saveznik našeg zdravlja, a svakodnevni konkretni obroci što obiluju provjerenim i dobrim sastojcima odličan su način na koji ugrijati tijelo izvana, ali i iznutra

Raznovrsni, uravnoteženi, ali i ukusni obroci predstavljaju porciju zdravlja na tanjuru. Naime prehrana, uz boravak na otvorenom, fizičku aktivnost i dovoljnu količinu sna, čini osnovu zdravog imuniteta kojem je tijekom zimskih mjeseci itekako potrebna pomoć. Jedan od najboljih načina jačanja imuniteta priprema je obroka punih vitamina i minerala, ali prije svega s provjerenim sastojcima.

Tijekom zimskih mjeseci, koji donose manjak Sunčeve svjetlosti i pred naš imunitet stavljaju velike izazove, u svakodnevnu prehranu važno je uključiti namirnice koje blagotvorno djeluju na zdravlje, a zimski jelovnik čine zdravim, ukusnim i hranjivim.

Dobar izbor su namirnice bogate vitaminom D. Ovaj važan i blagotvoran vitamin krije se u namirnicama kao što su gljive, naranče, žumanjak i losos, a potonji krije još supermoći - omega-3 masne kiseline - pa njegova konzumacija utječe na kardiovaskularni sustav, jača kosti te potiče rast kose i noktiju. Mahunarke, poput graha i graška, bogate su proteinima, složenim ugljikohidratima, vlaknima te brojnim vitaminima i mineralima predstavljajući bogat izvor kvalitetnih proteina.

Uravnotežena prehrana koja obiluje dobrim i pomno odabranim sastojcima ne utječe samo na naš imunitet, nego ima dvojak učinak – potiče zdravlje iznutra i ljepotu izvana. Zahvaljujući zdravoj prehrani, kojom vladaju pomno odabrani i provjereni sastojci, zdraviji smo, bolje izgledamo i puno se bolje osjećamo.

S obzirom na to da je hrana ključni aspekt našeg svakodnevnog života, priprema jela kod kuće ima veliku važnost. Jelo, koliko god savršeno bilo pripremljeno, neće moći ostvariti svoj pun potencijal bez korištenja visokokvalitetnih sastojaka. Naime domaća, kod kuće pripremljena jela nemaju svoju cijenu, no kako bismo dobili ono najbolje iz hrane, prilikom pripreme iznimno je važno obratiti pažnju na sastojke koji imaju ključnu ulogu, kako po pitanju nutritivne vrijednosti, tako i po pitanju samog okusa jela.

Začini stvaraju snažne okuse i spajaju različite sastojke kreirajući uravnoteženo i aromatično jelo. Tako začini mogu biti slatki, slani, kiseli ili gorki, a jelo bez njih - bljutavo. Stoga je jedan od najvećih razloga za to što volimo kuhati sa začinima okusi koje nam oni pružaju.

Međutim izrada vlastitih začina i dodataka jelima nije baš laka. No to ne znači da se moramo odreći ukusnih i zdravo pripremljenih obroka s poznatim sastojcima. Vegeta BIO univerzalni dodatak jelima svakom obroku pruža željen posebni okus, no uz provjerene sastojke, povrće i začine, uzgojene u skladu s pravilima ekološkog uzgoja (bez upotrebe umjetnih aroma, boja, GMO-a; sastojci uzgojeni bez upotrebe pesticida i umjetnih gnojiva).

Kvalitetni i provjereni sastojci osnova su uravnotežene prehrane, a Vegeta BIO pruža provjerenu recepturu koja spaja morsku sol i više od deset vrsta povrća i začina te predstavlja jedinstven dodatak jelima nadohvat ruke. Naime Vegeta BIO sadrži cca 375 grama svježeg povrća na 120 grama proizvoda, ali ne sadrži šećer, gluten, laktozu, konzervanse ni aditive, čime pruža jamstvo da će obrok biti ukusan i zdrav.

Pružite pomoć svom imunološkom sustavu ukusnim receptima za jačanje imuniteta, prepunima vitamina, minerala i dobrih sastojaka koji će vam pomoći da ostanete zdravi. Oba recepta predstavljaju sjajnu ideju za raznovrstan i uravnotežen konkretan obrok uz dodatak već poznatog okusa, Vegete, koja je sada postala još prirodnija, a u svakom jelu predstavlja 'tajni sastojak' okusa koji se pamti.

Rižoto s graškom i pečenim lososom

Rižoto je uvijek dobar izbor za brz, jednostavan, a zdrav obrok. No za dobar rižoto ključni su dobri sastojci i omjeri, a uz ovaj recept, čak iako niste jako vješti u kuhinji, savršen rižoto neće biti teško pripremiti. Riža uz dodatak graška koji ima velike nutritivne prednosti čini sjajnu kombinaciju sa supernamirnicom lososom. Uz samo dvije žličice Vegete BIO ovo jelo dobit će sjajnu dozu povrća i začina, ali i onog tako prepoznatljivog okusa.

Potrebni sastojci (za 2 osobe):

  • 4 mlada luka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 češnja češnjaka
  • 150 g Arborio riže Zlato polje
  • 150 g graška (može i zamrznuti mladi grašak Podravka)
  • 2 žličice Vegete BIO
  • 1/2 limuna (sok i naribana korica)
  • sol
  • Vegeta Maestro crni papar
  • 50 ml vrhnja za kuhanje
  • 2 žlice naribanog parmezana (ili pecorina)
  • 2 odreska filea lososa (2 x 135 g)
  • 1 žlica maslinova ulja

Priprema:

File lososa očistite od kože i kostiju, posolite ga i ostavite sa strane.

Mladi luk sitno narežite, češnjak nasjeckajte, a rižu isperite i ocijedite.

U širokoj tavi na zagrijano ulje stavite mladi luk. Popecite ga da uvene, dodajte češnjak, a kad zamiriše, umiješajte rižu.

Kratko ju popecite uz miješanje i dodajte grašak.

Ulijte malo tople vode i dodajte Vegetu BIO te naribanu limunovu koricu. Pirjajte na laganoj vatri dodajući vodu po potrebi i uz povremeno miješanje.

Potkraj pirjanja, kad je riža skoro gotova, posolite po potrebi i pospite mljevenim crnim paprom.

Zatim umiješajte žlicu parmezana i vrhnje za kuhanje.

U međuvremenu dobro zagrijte i nauljite drugu tavicu.

Stavite odreske lososa, pecite ih s jedne, a zatim druge strane do zlatnorumene boje. Potkraj pospite svježe mljevenim crnim paprom i nakapajte sokom limuna.

Topli rižoto poslužite s lososom.

Savjet: Za pirjanje riže potrebno je oko 20 minuta pa pečenje lososa prilagodite tako da bude istovremeno gotovo jer ove namirnice zahtijevaju posluživanje odmah poslije pripreme.

Veganska juha s grahom

Topla jušna jela na žlicu predstavljaju tradiciju domaće kuhinje. Naime ništa ne grije i ne okrepljuje organizam kao fino varivo u hladnim zimskim danima. U prošlosti su ova jela tradicionalno pripremale naše bake, najčešće birajući mahunarke u nedostatku svježeg povrća. Danas pak uživamo u malo drugačijim i bogatijim okusima. Veganska juha s grahom predstavlja pravu nutritivnu bombu, a Vegeta BIO predstavlja sjajan dodatak koji će povezati sve okuse.

Potrebni sastojci (za 4 osobe):

  • 1 luk (80 g)
  • 1 crvena paprika
  • 1-2 mrkve
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 češanj češnjaka
  • 230 g konzerviranog Crvenog graha Podravka
  • 140 g Kukuruza šećerca Podravka
  • 2 žličice Vegete BIO
  • prstohvat Vegeta Maestro chilija
  • ½ žličice Vegeta Maestro kima
  • 100 g lista mladog špinata
  • morska sol
  • Vegeta Maestro crni papar
  • 100 ml kokosovog mlijeka (ili vrhnja za kuhanje)

Priprema:

Luk sitno narežite, a mrkvu i papriku narežite na kockice.

Konzervirani grah i kukuruz šećerac isperite.

Na zagrijano ulje u posudi stavite luk i pecite do zlatnožute boje.

Dodajte papriku i mrkvu pa još kratko pecite uz miješanje.

Zatim dodajte protisnuti češnjak da zamiriše.

Ulijte vodu, a kad zavri, umiješajte grah i kukuruz šećerac.

Začinite Vegetom BIO, dodajte chili i zdrobljeni kim. Smanjite vatru i pirjajte 15 minuta.

Dodajte grubo narezan špinat, po potrebi posolite i pospite mljevenim crnim paprom. Umiješajte kokosovo mlijeko i kuhajte još pet minuta.

Savjet: Osim špinata, dodajte drugo sezonsko lisnato povrće.

Prilog je napravljen u produkciji tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima te u suradnji s Vegetom BIO.