SERUMI

Dodatni izvori hidratacije i anti-age njege

04.05.2010 u 15:02

Bionic
Reading

Kako pojačati djelovanje uobičajene kreme? Serumima, pravim malim eliksirima ljepote, koji trenutačno hidratiraju mjestimično isušenu kožu i popunjavaju najdublje bore

Kao jedna od 'novotarija' kozmetičke industrije, serumi su posljednjih desetak godina prešli respektabilan put od rijetko 'viđenih' kozmetičkih pripravaka do neizostavnog dijela beauty rutine.

Što su, zapravo, i čemu služe? Kako je riječ o koncentratu aktivnih sastojaka, serume koristimo u vrlo malim količinama i samo na onim mjestima koja trebaju dodatnu njegu. Recimo, ako se uobičajena hidratantna krema pokaže nemoćnom u 'navodnjavanju' pojedinih dijelova kože, na isušene dijelove nema smisla dodavati sve više slojeva kreme jer time nećemo riješiti problem dehidracije. Vrijeme je za nekoliko kapljica seruma. Zašto to ne uspijeva našoj kremi? Primarna funkcija dnevne kreme je održavanje kože ravnomjerno vlažnom, kao i opća zaštita od izvanjskih utjecaja, poput onečišćenja i UV-zračenja. Izolirani i specifični problemi trebaju njegu s većom koncentracijom aktivnih sastojaka koji će ciljano djelovati u dubljim slojevima kože, tamo gdje je problem i nastao.

Mladoj koži još ne treba dodatna anti-age njega pa ćemo u kasnim dvadesetima i ranim tridesetima svoju uobičajenu kremu po potrebi dopuniti hidratantnim serumom, koji će potaknuti mikrocirkulaciju i vratiti koži zdrav sjaj. Želimo li potaknuti obnovu kože, serum ćemo štedljivo nanijeti prije spavanja jer se noću aktiviraju procesi obnove organizama. Zašto štedljivo? Prvenstveno zato što lakorazmazivi, imaju visoke koncentracije i, ništa manje važno, znatno su skuplji od dnevnih i noćnih krema. Nanosimo li serum u kombinaciji sa svojom uobičajenom dnevnom ili noćnom kremom, prvo ćemo na očišćenu kožu nanijeti serum.

Anti-age serumi ulaze u upotrebu često već nakon 35. rođendana, kada nazolabijalne, popularno zvane 'majmunske' bore postaju sve vidljivije. Ulaskom u četrdesete želimo prikriti brige koje su nam izorale čelo, ali i sve dublju brazdu između obrva, poznatu i kao 'lavovska' bora. U pedesetima se moramo nositi i sa sve slabijim tonusom opuštene kože zbog čega serume sve više apliciramo i na donji dio lica, recimo, kako bismo ublažili mentolabijalnu brazdu koja se proteže od kutova usana prema bradi.