ZAŠTITITE TIJELO

Dodaci prehrani koji umanjuju štetnost lijekova

07.06.2011 u 10:00

Bionic
Reading

Lijekovi mogu pomoći protiv boli u tijelu, ali često ne otklanjaju pravi uzrok problema te izazivaju neugodne nuspojave. Nova saznanja stručnjaka pokazala su da uza sve negativne posljedice uzimanja lijekova postoji još jedna loša strana - sprečavaju naše tijelo da iskoristi hranjive tvari ili ih asporbira u potpunosti

U svojoj knjizi 'Drug Muggers: Which Medications Are Robbing Your Body Of Essential Nutrients' poznata američka farmaceutkinja Suzy Cohen opisuje koji lijekovi na koji način utječu na naše tijelo i naglašava da nedostatak samo jednog nutrijenta može uzrokovati lavinu loših posljedica.

'Čak i kada jedete zdravo, uzimate svježe voće i povrće, ne uspijevate zadovoljiti potrebu za najvažnijim hranjivim tvarima', kaže magistra Suzy Cohen i ističe da je rješenje u dodacima prehrani. Naglašava da ih treba uzimati odvojeno.

Statini djeluju u jetri i potiskuju enzim HMG-CoA koji uzrokuje kolesterol. No kada blokirate spomenuti enzim, blokirali ste i koenzim CoQ10 koji sudjeluje u proizvodnji energije i izgradnji mišića. Uz to je i snažan antioksidans koji ulazi u sve stanice u tijelu.

Rizici su umor, slabost, gubitak pamćenja, kratki dah, grčevi u nogama i pad imuniteta.

Plan zaštite: uzimajte koenzim Co-Q10 između 50 i 200 miligrama dnevno te vitamin D.

Antibiotici ubijaju loše bakterije, ali i one koje proizvode vitamin B. On je pak zadužen za bolji rad mišića, kostiju, srca i živčanog  sustava.

Rizici kod uzimanja antibiotika su bolesti srca, kancerogene bolesti, grčevi u nogama i slabije kosti.

Plan zaštite: Uzimajte vitamin B7 od tisuću do pet tisuća miligrama dnevno te probiotike.

Lijekovi protiv boli poput aspirina i ibuprofena potiču prostaglandine u tijelu koji zaustavljaju vrućicu i bol. Pokazalo se da ovakvi lijekovi smanjuju folnu kiselinu, što na kraju može dovesti do bolesti srca.

Uz bolesti srca rizici kod uzimanja lijekova protiv boli su depresija, dijareja, osipi i anemija.

Plan zaštite: uzimajte folnu kiselinu od 400 do 800 mg dnevno te željezo od 20 do 30 mg na dan.

Krvni pritisak liječi se ACE inhibitorima, a neki od njih na sebe vežu mineral cink. No to sprečava cink u tijelu da se pravilno rasprostranjuje, što je opasno za rast kose i imunitet. Također je važan za proizvodnju testosterona te štiti prostatu kod muškaraca.

Rizik je smanjeni libido, problemi s prostatom, gubitak kose i sporije zarastanje rana.

Plan zaštite: uzimajte 15 do 25 miligrama cinka dnevno.

Antidepresivi djeluju na mozak tako da dolazi do promjena u raspoloženju. No neki od njih, poput Prozaca, djeluju i na metabolizam, probavu i mišiće, a tijelo traži više joda koji je važan za proizvodnju hormona.

Rizici su depresija, višak kilograma, pad imuniteta.

Plan zaštite: uzimajte 12,5 do 25 mg joda dnevno.

Diuretici se koriste za liječenje edema, problema sa srcem i hipertenzije, ali se gubi puno minerala i hranjivih tvari. Najvažniji je vitamin C koji pomaže za bolji imunitet te brže zarastanje rana, a tu je i kalcij koji je važan za kosti i zube.

Rizici su grčevi u nogama i slabije kosti, depresija, sporije zarastanje rana i debljanje.

Plan zaštite: uzimajte vitamin C od 300 do 2000 mg podijeljeno u više dnevnih doza te oko 600 mg kalcija dnevno.

Lijekovi za mršavljenje smanjuju glukozu koju proizvodi jetra i čine inzulinske receptore osjetljivijima. Dio lijekova za mršavljenje smanjuje hemoglobin koji dovodi do manjka vitamina B12.

Rizik od ovih lijekova su anemija, grčevi u mišićima, umor, gubitak pamćenja i preskakanje srca.

Plan zaštite: uzimajte koenzim CoQ10 50 do 200 mg dva ili tri puta na dan te vitamin B12 od 500 do 1000 mg jednom na dan.