USKORO NA TRŽIŠTU

Dobra vijest za sve koji boluju od depresije

02.05.2014 u 20:14

Bionic
Reading

Novi antidepresiv, radnog naziva MI-4 mogao bi imati univerzalniji uspjeh od dosadašnjih jer djeluje na tri odvojena neurotransmitera u ljudskome mozgu. Trenutačno između 30 i 50 posto pacijenata liječenih bilo kojim dosad poznatim antidepresivom ne osjeća zdravstveno poboljšanje

Jedan od najvećih problema u liječenju kliničke depresije je vrijeme potrebno da propisani lijek počne djelovati, a u većini slučajeva radi se o prosječnom kumulativnom razdoblju od dva do tri tjedna, no kod težih slučajeva i to je često predugo zbog čega znanstvenici intenzivno rade na antidepresivu nove generacije koji će djelovati za samo 24 sata uz istodoban učinak postojećih lijekova tijekom duljeg vremenskog razdoblja.

Direktor centra za suzbijanje zloupotrebe opojnih sredstava i liječenje depresije na Sveučilištu za zdravstvene studije Roseman u Nevadi i voditelj istraživanja Jeffery Talbog za Science Daily je kazao: "Ovo istraživanje drukčijim od dosadašnjih čini podatak da isti lijek objedinjuje sve ono što želimo od antidepresiva - brzo djelovanje i dugotrajan učinak."


Novi antidepresiv, radnog naziva MI-4 mogao bi imati univerzalniji uspjeh od dosadašnjih jer djeluje na tri odvojena neurotransmitera u ljudskome mozgu. Trenutačno između 30 i 50 posto pacijenata liječenih bilo kojim dosad poznatim antidepresivom ne osjeća zdravstveno poboljšanje, a u mnogim slučajevima liječnici propisuju niz različitih lijekova na temelju pokušaja i pogrešaka.

Najčešće se propisuju antidepresivi poznati pod nazivom selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina ili kraće SSRI, koji selektivno blokiraju ponovnu pohranu serotonina, a na druge neurotransmiterske sustave djeluju slabo ili ne djeluju uopće. Među njima su Prozac, Zoloft, Seroxat i Celexa. Većina alternativnih lijekova djeluje na način da cilja na razinu serotonina i noradrenalina u mozgu.

S obzirom na to da je ustanovljeno da MI-4 povećava razinu obaju neurotransmitera istodobno potičući i proizvodnju dopamina, vjeruje se da će velik broj pacijenata odmah pozitivno reagirati na lijek.

MI-4 je nastao procesom nazvanim "virtualni screening" tijekom kojega se računalnim modeliranjem simuliraju farmaceutska svojstva tog lijeka. Primjenom ove metode moguće je testirati puno veći broj potencijalnih spojeva nego u laboratoriju. Znanstvenici tvrde kako bi otkriće MI-4 bilo gotovo nevjerojatno bez detekcijskih sposobnosti simulatora. Virtualnim pokusima novi je lijek testiran na miševima kako bi se utvrdio i provjerio predviđeni učinak antidepresiva.

Upotreba lijekova u liječenju teške depresije i ostalih psihičkih poremećaja već dugo izaziva kontroverze, a zabrinutost ne jenjava s obzirom na "popularnost" antidepresiva. Naime, kada je posrijedi propisivanje antidepresiva, u posljednjih deset godina u Velikoj Britaniji zabilježen je porast od 92 posto, a samo tijekom 2013. izdano je više od 53 milijuna recepata za ovu vrstu lijeka.

Među znanstvenicima i liječnicima i dalje se lome koplja oko učinkovitosti propisivanja antidepresiva kada se radi o djeci i tinejdžerima, no unatoč tomu ovi su lijekovi i dalje iznimno učinkoviti u liječenju depresije