NEPOŽELJNA DEBLJINA

Djeca imaju predrasude već s četiri godine

15.05.2013 u 09:45

Bionic
Reading

Još ne čitaju i imaju problema s vezivanjem vezica, no četverogodišnja su djeca već imaju predrasude o pretilim ljudima, pokazuje novo istraživanje

Studija u kojoj je ispitano 126 djevojčica i dječaka koji su upravo krenuli u školu pokazuje kako mala djeca nisu bila sklona doživjeti pretili lik iz dječje slikovnice kao potencijalnog prijatelja, piše Mail Online.

Međutim, djeca nisu imala problema da se 'sprijatelje' s tim istim likom kad je on bio normalne težine ili ako je bio prikazan kao osoba s tjelesnim oštećenjima.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Leedsu tvrde kako su i vrlo mala djeca već usvojila predrasude o pretilim ljudima. Profesor Andrew Hill čitao je dječacima i djevojčicama u dobi od četiri i šest godina jednu od tri verzije dječje knjige.

Priča opisuje skupinu djece i što se dogodilo kada se Toby, njihova zločesta mačka, popela na stablo.

Priča je bila ista u sve tri verzije, ali su se razlikovale slike. Alfie, glavni lik, prikazan je u jednoj verziji kao dijete normalne težine, u drugoj je bio pretio, dok je u trećoj bio osoba s invaliditetom. Učenici su morali ocijeniti Alfieja.

Debeli Alfie imao je najmanje šanse da pobijedi u utrci, nije imao dobre ocjene u školi, nije bio zadovoljan svojim izgledom te su ga najmanje pozivali na igru prijatelji normalne tjelesne težine.

Alfie koji je bio u invalidskim kolicima nije također ocijenjen dobro, no svakako bolje od debelog Alfieija. Većina djece nije poželjela imati debelog Alfija za prijatelja.

Ženska verzija priče proizvela je sličan rezultat, jer je samo dvoje od 30 djece izjavilo da bi se htjelo igrati s debelom Alfinom.

Rezultati istraživanja, koji pokazuju da i mala djeca stigmatiziraju debele osobe, predstavljeni su na Europskom kongresu o pretilosti u Liverpoolu.

'Djeca odbacuju likove koji su debeli, bez obzira na to je li lik muško ili žensko. No starija djeca izražavaju negativnije stavove', kaže profesor Hill. Govori i da su mu roditelji pretile djece ispričali kako su njihova djeca socijalno izoliranija već u dobi od pet godina. Ističe da takvi stavovi prema pretilosti mogu poticati nasilničko ponašanje i viktimizaciju.

Profesor Hill za takve stave optužuje utjecaj medija koji ismijavaju debljinu. Kad se takvi stereotipi stvore u djetinjstvo, teško ih je, napominje, kasnije ukloniti.