FILMOFILSKA PUTOVANJA

'Dina 2' obara rekorde, ali privlači i putnike na lokacije snimanja, dvije su blizu Hrvatskoj

08.03.2024 u 18:19

Bionic
Reading

Putovanja na lokacije popularnih filmova i serija nisu novitet, oduvijek su oni bili mamci globetrotterima. U novije vrijeme eksplodiralo je na Novom Zelandu s Gospodarom prstenova, a Dubrovnik i Split duboko su usađeni na turističke karte s Igrom prijestolja. Sada je na redu SF saga Dina, čiji drugi dio upravo igra u kinima.

Epske pustinjske bitke, intergalaktičko zlo, divovski podzemni crvi, sve su to elementi koji dva filma Denisa Villeneuvea po romanu Franka Herberta čine magnetom za ljubitelje žanra. Da ne govorimo o zvjezdanom castingu koji nas vodi po pješčanom planetu Arrakisu i kroz pustolovine članova tamošnje dinastije.

Da bi snimio svoju sagu, Villeneuve se vratio na 'mjesto zločina' iz prvog dijela, pustinjske dijelove Jordana s tamošnjim zadivljujućim, vjetrom oblikovanim stjenovitim formacijama. Tome je pridodao lokacije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, studijski rad u Mađarskoj i novu lokaciju u Italiji. Ukratko, film ima sve što treba za privlačenje turista-filmofila. Krenimo na put.

Važna lokacija, i nama najbliža, koja 'glumi' jedno od središnjih mjesta u Dini je grobnica Brion u talijanskom San Vito d'Altivoleu, remek djelo jednog od najvećih talijanskih arhitekata 20. stoljeća Carla Scarpe i grobnica tamošnje obitelji Brion završena 1978. kao proširenje lokalnog groblja. To je mjesto poslužilo za scene na planetu Kaitainu s princezom Irulan (Florence Pugh) i majkom Mohiam (Charlotte Rampling), snimanim u srpnju 2022.

Ovo je prvi put da je na tom mjestu dozvoljeno snimanje, a pomoglo je - prema riječima producentice Tanye Lapointe - da su nasljednici obitelji Brion veliki ljubitelji i knjige i prvog filma snimljenog po njoj.

Druga nova lokacija je Abu Dhabi, odnosno oaza Liwa oko četiri sata vožnje od Dubaija, na samoj granici sa Saudijskom Arabijom. Villeneuve je u jednom intervjuu rekao da je scene dizajnirao imajući na umu tu lokaciju.

'To je mjesto značajno utjecalo na način na koji smo snimali', rekao je.

Jordan je naveliko korišten u prvoj Dini, a za nastavak su Villeneuve i njegova ekipa našli nove lokacije koje su poslužile za priču o nesigurnosti i asimilaciji. Jedna od njih je kanjon Al-Siq kod Wadi Araba. Ponovo se snimalo i u Wadi Rumu, jednoj od najpopularnijih turističkih atrakcija tog dijela svijeta i lokalitetu s UNESCO-ove liste svjetske baštine. Posebno je važna slavna Mjesečeva dolina, u kojoj su snimane scene Fremanove borbe protiv Harkonnena.

Nastavak Dine koristio je četrdesetak posto više lokacija od prvog filma, a neke scene su iziskivale velike studijske prostore. Za to su poslužili studiji Origo Filma u Budimpešti, te golema izložbena dvorana Hungexpo, također u glavnom gradu Mađarske, dakle također relativno blizu Hrvatskoj.Ti su prostori služili kao pozadina za Harkonnenovu postojbinu Giedi Prime.

'To nam je dalo priliku za snimanje velikih prostora u Giedi Primeu, carski šator i nekoliko drugih scena. Premda je dio scenografiji bio veći čak i od tih objekata, uz pomoć nekoliko trikova uspijevali smo svladati taj nedostatak', rekao je za Time Out scenograf Patrice Vermette koji je radio i na prvom filmu, a s Villeneuveom je surađivao na sjajnom 'Dolasku'.

Snimanje u pustinji, jasno, donosi prilične izazove, u Wadi Rumu to su prije Villeneuvea već iskusili David Lean, Ridley Scott i drugi. Slično kao Lean u Lawrenceu od Arabije, kanadski redatelj imao je problema s pješčanom površinom na kojoj se vide tragovi hodanja, pa su pred skoro svaku scenu morali izglađivati pijesak.

'Mnogo sam naučio snimajući Dinu, uključujući to da je dovođenje cijele ekipe u pustinju i njihovi otisci nogu bili noćna mora, ma koliko to glupo zvučalo', rekao je autor Dine i Dine 2 za Time Out.

Inače, za prvi film on je koristio i norveški Stadlandet, kao Atreidesov rodni planet Caladan.

Uspjeh Dine 2, koja je u otvarajućem vikendu u SAD-u zaradila 178 milijuna dolara, vjerojatno upućuje da ćemo uskoro dobiti i treći nastavak, navodno bi bio utemeljen na Herbertovom romanu Mesija Dine, drugom od šest knjiga koje je kultni SF autor napisao na ovu temu. A onda, tko zna, možda se krene i dalje. Pa i na nove lokacije.