GURMANSKE DESTINACIJE

Ovih 12 odredišta ljubitelji dobre hrane ne bi trebali zaobići

02.03.2024 u 12:41

Bionic
Reading

Raznim smo se motivacijama za izbor odredišta na putovanjima dosad bavili. Jedan od važnih motiva svakako je i gastronomija, odnosno uranjanje u lokalne prehrambene navike. Poslužimo se popisom koji je nedavno za 2024. posložio jedan od najuglednijih časopisa u tom resoru

Riječ je o američkom časopisu (i portalu) Eater, ovjenčanom brojnim nagradama i pozitivnim recenzijama. Oni su za 2024. napravili listu od 12 svjetskih gradova ili regija za koje smatraju da ih ne bi trebalo zaobići. Popis je blago amerocentričan jer su među 12 lokacija tri u SAD-u, no dovoljno je uvjerljiv. Naime vodili su se jednostavnim pravilom: pitaj lokalca što je najbolje jesti u njegovom/njezinom gradu. Za izbor su se poslužili, kako kažu, svojom 'globalnom mrežom suradnika na terenu'. Gradovi (i jedno otočje) poredani su bez rangiranja, uz ponešto preporuka za restorane u svakom od odredišta.

Busan (Južna Koreja)

Drugi po veličini južnokorejski grad odavno je poznat kao kulturni centar s brojnim događanjima zbog kojih se tamo isplati putovati, primjerice vrlo uglednim filmskim festivalom. Posljednjih godina sve se više nameće kao gastro destinacija, paralelno s popularnošću K-kulture, čemu je pridonio i prvi tamošnji Michelinov vodič izdan ove godine. S obzirom na to da je riječ o primorskom gradu, postoje brojni restorani s hranom iz mora koju dopremaju ribari iz okolnih sela, a može se jesti u uličnim restoranima i na tržnicama poput najveće korejske ribarnice Jagalchi. Osim tradicionalne korejske hrane, na svoje dolaze i poklonici modernijih trendova, od specijaliziranih kafića do mladih chefova u usponu.

Kairo (Egipat)

Oduvijek je glavni grad Egipta bio mamac zbog svoje teško usporedive povijesne baštine, ali posjet piramidama i drugim hramovima ni izbliza nije dovoljan da bi se osjetio puls ovog velegrada. Dobrim dijelom zbog hrane mijenja se i način doživljavanja života u Kairu. Najpopularnije su stare zalogajnice u kojima se služe klasična jela toga podneblja, no imigracija je donijela i mnoštvo stranih utjecaja, poput filipinske ili etiopske kuhinje. Osim toga, uz legendarnu uličnu ponudu sve je više i modernih restorana višeg i visokog ranga, čemu je pridonio i festival Cairo Food Week. Ipak, gastro tradicija je još najvažnija.

Izmir (Turska)

Provincija i grad Izmir vrata su koja vode u neke od najpoznatijih i najluksuznijih resorta u Turskoj na poluotoku Çeşme, gdje se izmjenjuju fine-dining riblji restorani i klubovi na plažama. Cijeli taj dio turske rivijere poznat je po ribi, koja se prodaje na tamošnjim tržnicama, i u novije vrijeme je meka za mlade turske chefove koji su sela u okolici Izmira pretvorili u međunarodno priznatu destinaciju. Prošle godine tamo je stigao i Michelinov vodič, što je pažnju gastro javnosti s pravom usmjerilo na Tursku. Ova je regija poznata i po maslinovom ulju, vinima i odličnom smještaju.

Medellin (Kolumbija)

Ne tako davno Medellin je bio sinonim za nešto sasvim suprotno turističkoj atrakciji, jer tamošnji narkokarteli sijali su smrt na sve strane, a Pablo Escobar bio je prva asocijacija na taj grad. To se promijenilo i u posljednja dva desetljeća 'Grad vječnog proljeća' pretvorio se u jedan od najvažnijih kulturnih centara Latinske Amerike, uz bok Mexico Cityju i Buenos Airesu. Pritom Medellin nije išao u globalizacijske kompromise da bi privukao turiste i digitalne nomade, nego je ponudio vlastiti duh, iz vremena prije kokainskog ludila. Usporedno se razvijala lokalna gastro scena, oslonjena na tradiciju i lokalne namirnice, ali uz modernu interpretaciju. Za razliku od glavnog grada Bogote, u Medellinu je živa i street food scena, uz očekivanu ljubav prema kavi, ipak je riječ o Kolumbiji.

Milwaukee (SAD)

Uz brojne druge američke velike gradove, najveći grad savezne države Wisconsin lako je zanemariti, ali s obzirom da se često nalazi na listama gradova u kojima se dobro jede, to je prilično nepravedno. I časopis Eater je to više puta prepoznao, a Milwaukee se na listi našao 'glasovima publike', odnosno čitatelja koji su uživali u nekom od brojnih tamošnjih restorana koji nude svaku značajniju svjetsku kuhinju. U tom gradu se snima i 21. sezona realityja 'Top Chef', a sve su brojnija i različita događanja koja privlače goste.

Osaka (Japan)

Za Osaku se kaže da je divlja sestra Tokija i Kyota kad je u pitanju gastronomija. Dvije japanske prijestolnice - nova i stara - imaju rafiniranu kulinarsku scenu, a Osaka se oslanja na lokalnu uzrečicu 'najedi se do uništenja'. Japan se prošle godine sasvim otvorio nakon pandemijskih ograničenja, a Osaka je jedan od najvećih dobitnika tog otvaranja kao sve poželjnija japanska destinacija. U prošlogodišnjem Michelinovom vodiču čak su 94 restorana u tom gradu zaslužila zvjezdicu, a istodobno se i tamo može uživati u jeftinoj i ukusnoj hrani na štandovima ulica u četvrti Shinsekai i Dotonbori. Tu je i jedan od zaštitnih znakova Osake, tematski barovi.

Philadelphia (SAD)

Grad koji je u pogledu hrane često svođen na tamošnji kultni cheesesteak već je nekoliko godina jedna od američkih gastro metropola, posebno nakon što su tamošnji restorani 2023. pokupili najvažnije nagrade koje dodjeljuje ugledna James Beard Foundation. Novi restorani u Philadelphiji osvajaju brojna priznanja i nude kuhinje iz cijelog svijeta za sve ukuse. Prema svjedočenjima upućenih, nije bila riječ o trenutku, nego o vrlo planiranoj strategiji. Jedna od zanimljivosti su i takozvani BYOB (bring your own bottle - donesi vlastitu bocu), u kojima je zbog skupih licenci za točenje alkohola dozvoljeno gostima upravo to što im ime govori.

Sacramento (SAD)

U Kaliforniji se sve vrti oko Los Angelesa i San Francisca, ali glavni grad te američke savezne države sve je popularniji, počevši od nekih od najboljih vinograda u tom dijelu SAD-a do gastro scene. I to je neka vrsta strategije, jer je otvaranje restorana u Sacramentu daleko jeftinije nego u San Franciscu, pa su mnogi chefovi krenuli tim putem, donoseći vrlo raznoliku ponudu.

Salvador (Brazil)

Za one koji gledaju samo očito ovaj je grad možda podcijenjen u odnosu na konkurenciju drugih u Brazilu, no prošle je godine Salvador bio veliki turistički hit svojom mješavinom kolonijalne arhitekture, plaža okruženih palmama i kuhinjom savezne države Bahia, poznate po nazivu Baiana. Jasno, nije to bez razloga, Salvador je nekadašnji glavni grad ove velike države, a njegova povijesna jezgra na UNESCO-ovom je popisu svjetske baštine. Mnogi ga uspoređuju s New Orleansom zbog njegova duha, a prije svega zbog afričkih utjecaja na kuhinju i kulturu koji su stigli s milijunima robova. Dodatni bonus je portugalsko nasljeđe u pripremi hrane. Inače, u gradu su ranije vladale turističke korporacije, no renesansu su donijeli brojni neovisni restorani koje otvaraju poznati chefovi, skloni promociji lokalnih namirnica. A poseban čar donose tržnice s gomilama ulične hrane.

Sejšeli

Otočje u Indijskom oceanu sastavljeno od 115 otoka odavno je jedna od najvažnijih egzotičnih turističkih destinacija sa svojim plažama, planinarskim stazama, vilama... Bez obzira na globalnu turističku krizu zbog pandemije, tamo se i dalje otvaraju luksuzni hoteli, a ove godine među ostalima stiže Waldorf Astoria. No tamošnja kuhinja je posebna priča zbog mješavine utjecaja koje su donijeli imigranti i robovi iz Francuske, Indije, Madagaskara, Kine, istočne Afrike... Svi oni svoje su tradicije prilagodili lokalnim namirnicama, posebno onim iz mora, pa se na ulicama može doista uživati u svakoj hrani koja vam padne na pamet. Jasno, uz luksuzne hotele idu i restorani visoke klase, kojih na Sejšelima ne nedostaje.

Udon Thani (Tajland)

Posljednjih godina velike svjetske gradove preplavili su restorani koji nude hranu iz sjeveroistočnog Tajlanda, regije Isan, čiji je glavni grad Udon Thani. No oni koji žele 'pravu stvar' uvijek će reći da je bolje ići na izvor. Taj je grad nekad bio odmaralište za američke vojnike kao predah od užasa Vijetnama, no u posljednjih desetak godina u njemu se razvila vrlo bogata gastronomska scena, od ulične hrane uobičajene za taj dio svijeta do chefova koji u restoranima nude lokalna jela, ali uz jak utjecaj obližnjeg Laosa te velike vijetnamske zajednice koja tamo živi.

Vorarlberg (Austrija)

Od svih gradova i regija u Europi koje su mogli preporučiti, urednici Eatera odlučili su se za Vorarlberg, najzapadniju austrijsku pokrajinu i kolijevku tamošnje skijaške industrije. U većini zimovališta može se uživati u hrani u rasponu od jeftine i kalorične do one ovjenčane zvjezdicama. Ova regija privukla je cijelu seriju kuhara koji se oslanjaju na lokalne proizvode i divljač ulovljenu u okolnim planinama i jezerima. Globalizacija, kažu u Eateru, tamo donosi nešto doista novo, podižući raznolikost lokalne kuhinje sa suvremenim trendovima, a rezultat je, kako piše, 'hrana koju doista želite jesti'.