TURISTIČKE TOP LISTE

Pola milijuna ljudi glasalo je za najbolje zemlje za putovanje, Hrvatska je na 13. mjestu

04.03.2024 u 13:02

Bionic
Reading

Jedan od najpoznatijih turističkih časopisa na svijetu Condé Nast Traveller svake godine objavljuje svoj izbor najboljega što se nudi u globalnom turizmu, i te se preporuke svuda uzimaju itekako ozbiljno. Sada su objavili i posljednju kategoriju, top listu najboljih država za putovanja, i Hrvatska u tome sjajno stoji - od 19 predstavljenih zemalja zauzima 13. mjesto.

Izbor CNT-a nije plod sklonosti nekog uskog kruga, nego rezultat glasovanja u kojem je ove godine sudjelovalo ravno 526.518 čitatelja tog časopisa i pripadajućeg muportala. Dakle, doista masovno glasanje koje daje vrlo reprezentativan uzorak. Ostale kategorije objavljene su krajem prošle godine, i ostala je ova najnovija, nama najzanimljivija. Inače, ovako veliki odaziv - najvećim dijelom Amerikanaca - daje dobar odgovor i o trendovima u turističkoj industriji, ovoga puta to su udaljenije destinacije, krstarenja na manjim brodovima, izoliraniji smještaj... A top lista najboljih država u CNT-u itekako je dobar pokazatelj buduće popularnosti.

Hrvatska je prošla izuzetno dobro, plasiravši se na 13. mjesto. Iza naše zemlje ostale su (gledano od dna liste) i neke turističke velesile: Francuska, Sri Lanka, Austrija, Južna Afrika, Ujedinjeno Kraljevstvo i Njemačka. Kakav je sud CNT donio o Hrvatskoj?

'Tajna je otkrivena: ova balkanska zemlja prije desetak godina možda je bila smatrana destinacijom izvan utabanih staza, ali brzo dobija na popularnosti zahvaljujući rastu broja izravnih letova, krstarenjima i popularnosti Igre prijestolja. Hrvatska osjeća i rastuće probleme zbog svog uspjeha, s mjestima poput Dubrovnika i Splita koji postaju preplavljeni turistima poput Venecije ili Amsterdama, ali mnogo je mjesta širom zemlje koja zaslužuju istraživanje: uživanje u hrani u obiteljskim seoskim restoranima i kušanje maslinovog ulja u Istri, krstarenje na gliserima iz Trogira, vožnja među vinogradima i uzgajalištima školjki na dalmatinskoj obali ili jedrenje među umirujućim Kornatima, hrastove šume, stoljećima stare crkve i utvrđena sela. Rezultat? Ono što Dalmatinci zovu fjaka - osjećaj potrebe da se ne radi apsolutno ništa.

Navedimo ukratko i ono što se u CNT-u govori o ostalima.

19. Francuska: Sve oči bit će uprte u Pariz ove godine dok se grad priprema za domaćinstvo Olimpijskih igara. (...) Daleko od granica prijestolnice, ostaje i mnogo novih pustolovina koje treba otkriti.

18. Sri Lanka: Zamislite planinske plantaže čaja zasljepljujuće zelene boje, nacionalne parkove kojima lutaju medvjedi i slonovi i gradovi s plažama za surfanje, a onda je tu glavni grad Colombo...

17. Austrija: Beč je dugo bio omiljena postaja na velikim putovanjima Europom, ali unatoč habsburgovskoj pompi i sjaju, taj grad daleko je od toga da bude muzejski eksponat. (...) Izvan glavnoga grada putnici i dalje opsjedaju alpska skijališta i dragulje poput Salzburga.

16. Južna Afrika: Čak i ako ste je posjetili ranije, možda nećete prepoznati Južnu Afriku: uz tamošnje slavne resorte za safarije i vinarije mnogo je noviteta, od tržnica u Johannesburgu do beach klubova u Cape Townu.

15. Ujedinjeno Kraljevstvo: Unatoč promjenama koje su donijeli Brexit i novi monarh, većina stvari koje znamo i volimo u ovoj zemlji ostalo je netaknuto, poput londonskih restorana i besplatnih muzeja. Na sjeveru je Yorkshire ušao u vrh najboljih regija za putovanja u CNT-u, a pustolovina ima i izvan Engleske, u Walesu, Škotskoj i Sjevernoj Irskoj.

14. Njemačka: Sa svojim bajkovitim dvorcima, šarmantnim gradićima i božićnim sajmovima, Njemačka je uvijek bila jaki turistički magnet, bez obzira istražujete li je vlakom, riječnim kruzerima ili automobilom.

12. Island: Dugo slavljen kao mjesto za pustolovine u divljini, Island je mjesto na kojem putovanje može biti prekinuto ili odgođeno vulkanskom erupcijom ili manjim potresima, ali svakako je vrijedan čekanja.

11. Australija: Teško je ne voljeti Sydney, Melbourne ili Veliki koraljni greben, ali australski turizam posljednjih je godina vođen novom strategijom koja se može sažeti u rečenicu 'Tu ima još puno toga vrijednog'.

10. Turska: Istanbul je otišao do novih visina otvaranjem novog aerodroma, ali grad i dalje nudi sve ono najbolje što je oduvijek nudio, od baštine do uzbudljive gastronomske scene. Ipak, mnogo je i noviteta, primjerice rastuća umjetnička scena, a turska rivijera i dalje privlači mnoge u tamošnje resorte.

9. Švicarska: Mnogi misle da znaju sve o zemlji ispunjenoj zelenim dolinama, snježnim vrhovima i glamuroznim skijalištima. No, Švicarska je vrijedna šireg gledanja, s impresivnom arhitekturom preskupog Züricha do zimskih utočišta koja svoju ponudu šire i na druga godišnja doba.

8. Norveška: Oslo se već nekoliko godina trudi izaći iz sjene svojih susjeda Stockholma i Copenhagena, najviše otvaranjima novih luksuznih hotela, ali i muzejima poput onoga posvećenog Munchu ili oživljavanjem lučkih četvrti. No, tu su i drugi norveški aduti, recimo Bodø, prva Europska prijestolnica kulture iznad polarnog kruga.

7. Portugal: Zemlja na pirinejskom poluotoku prošlo je desetljeće provela u transformaciji od jeftine i autsajderske destinacije u važnog turističkog igrača koji može konkurirati rivalima poput Španjolske i Italije.

6. Španjolska: Španjolci znaju kako se treba zabavljati, i rade to sa stilom, od flamenko barova u Andaluziji, preko plažnih klubova na Formenteri, do tapas barova u Barceloni. Istodobno, neke od najnotornijih partijanerskih destinacija u toj zemlji kreću se u drugom smjeru, mijenjajući svoju reputaciju divljanja i pretvarajući se u kulturne centre.

5. Novi Zeland: Još otkad je Peter Jackson svoju rodnu zemlju pretvorio u Međuzemlje iz Gospodara prstenova, posjetitelji gledaju na Novi Zeland kao na mjesto skoro mitološke ljepote, od kristalnih planinskih jezera, dubokih fjordova do maglovitih šuma i dolina s geotermalnim izvorima.

4. Irska: Smaragdni otok jedan je od sinonima za modernost posljednjih godina, tehnološki razvoj nadovezao se na otočke tradicije. Sve je više izoliranih smještaja, od svjetionika do koliba nalik skandinavskim. Osim toga, sve su popularnije i udaljenije destinacije poput otočja Aran.

3. Grčka: Najveća balkanska turistička sila privlači rekordne brojeve turista, s nekim od najpopularnijih otoka na svijetu, posebno na Egejskom moru, poput Santorinija, Mikonosa, Krete..., ali i mnogih manjih. Tu je, jasno, i Atena koja se vratila nakon razorne dužničke krize i veličanstvenu baštinu nadogradila revolucionarnim restoranima, galerijama i modernim hotelima.

2. Italija: Kako je zaključio Stanley Tucci u svojoj popularnoj seriji 'U potrazi za Italijom', u godini nema dovoljno dana da biste otkrili sav slatki život koji Italija može ponuditi. Firenca, Milano, Venecija, Rim, pa bezbrojna sela i potcijenjeni gradovi poput Palerma i Sicilije i mnogih drugih.

1. Japan: Kad su se Olimpijske igre predviđene za 2020. u Tokiju napokon održale nakon pandemije, svijet je opet otkrio sve što voli u toj zemlji: tradiciju, dizajn, futurističke inovacije, hranu, šintoističke hramove, trešnjine cvjetove, besprijekorne vlakove...