ŠTO JESTI?

Detoksikacija organizma nakon blagdana

11.01.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Blagdani su iza nas, a tijelo je još uvijek pod utjecajem velikih količina hrane i napitaka. Vrijeme je da mu priuštite čišćenje kako biste si osigurali dobro zdravlje

U vrijeme blagdana ljudi puno više jedu, manje se kreću, a to, naravno, ostavlja traga na organizmu. Kako posljedice ne bi bile trajne i kako biste povratili snagu i energiju, priuštite organizmu kvalitetno čišćenje. Najbolju detoksikaciju organizmu osigurava voće i povrće, voda te čajevi. Što biste, dakle, ovih dana trebali unositi u organizam?

Limun je bogat vitaminom C
Voda
Preporuka je stručnjaka da se u organizam dnevno unose najmanje dvije litre vode. Ako želite organizam očistiti, tada bi te količine trebale biti i veće. Oni koji zaboravljaju redovito piti vodu, trebali bi odmah ujutro započeti s bocom od dvije litre vode. Na taj način moći ćete pratiti pijete li dovoljno vode. Voda je eliksir života i najbolje djeluje na organizam, stoga pripazite da je dovoljno pijete.

Limun
Ovaj agrum vašem će organizmu osigurati sjajnu detoksikaciju jer vitamin C topi toksine i ubrzava njihov izlaz iz tijela. Najbolje bi bilo popiti čisti ocijeđeni limun, ali ako to ne možete, iscijedite limun u vodu i tako ga popijte. U takav napitak nemojte dodavati šećer jer će umanjiti djelovanje vitamina C.

Zeleni čaj

Ovaj je čaj nadaleko poznat po svojim antioksidativnim svojstvima. Za njega kažu da je najdragocjenija tekućina koju možemo unijeti u organizam. Osim što će očistiti organizam od toksina, zeleni čaj će ubrzati i rad jetre, što dodatno pridonosi čišćenju organizma.

Kupus
Iako se o ovome povrću ne govori mnogo, činjenica je da je riječ o vrlo zdravoj hrani. Kupus učinkovito djeluje na enzime koji se nalaze u jetri, što pojačava i ubrzava čišćenje organizma. Osim toga, kupus je povrće koje ima snažna antikancerogena svojstva. Nastojte da se ta namirnica što češće nađe na vašem jelovniku.


Češnjak nazivaju čudom prirode
Lisnato povrće
Kelj, poriluk, radič, matovilac, zelena salata i blitva savršena su za čišćenje organizma. Te vrste povrća sadržavaju klorofil koji iz tijela uklanja različite vrste toksina te na taj način rasterećuju jetru. Zeleno lisnato povrće najbolje je jesti sirovo jer je tada učinak njihovih svojstava najveći, ali ako ne možete, onda ga skuhajte na pari. Tako ćete sačuvati vrijedna nutritivna svojstva hvaljenog povrća.

Češnjak

Malo koja namirnica može se pohvaliti s više od 200 tvari koje imaju antibakterijsko i antivirusno djelovanje. Nazivaju ga čudom prirode koje savršeno čisti organizam od različitih vrsta toksina. Tajna je češnjaka u njegovoj sposobnosti aktiviranja enzima koji pomažu radu jetre. Češnjak obiluje vitaminima koji će pomoći organizmu.

Brokula

Ovo je povrće bogato snažnim antioksidativnim svojstvima. Jača imunitet i sprečava nastanak kancerogenih stanica. Brojni svjetski stručnjaci savjetuju redovito konzumiranje brokule. Međutim, manje je poznato da i klice brokule imaju blagotvorna svojstva koja djeluju čak 50 puta jače od zrele brokule. Klice brokule mogu se kupiti u trgovinama zdrave prehrane.

Trputac

Trputac je biljka koja nije tako česta u svakodnevnoj prehrani što je zapravo veliki nedostatak. Naime, trputac sadržava mnoštvo topivih vlakana koji upijaju toksine i kolesterol. Na taj način šteten tvari se brzo i lako izbacuju iz organizma. Vrlo je dobar i prah od trpuca koji se dodaje napicima, a služi za poboljšanje probave.