dolazak proljeća

Čišćenje balkona: Kreirajte prostor za uživanje i opuštanje u svega nekoliko koraka

31.03.2023 u 06:26

Bionic
Reading

Uz nekoliko jednostavnih savjeta za čišćenje balkona, u svega nekoliko koraka stvorite prostor u kojem ćete moći uživati i opuštati se tijekom nadolazećih toplijih mjeseci

Stiglo nam je proljeće, a samim time i duži i topliji dani u kojima što više vremena želimo provoditi na otvorenom. Jedan od često najpraktičnijih načina za to je boravak na sunčanom balkonu, pretvorenom u prostor za opuštanje i oazu mira u intimnosti doma.

Kako biste svoj balkon pretvorili u jedan od najomiljenijih prostora u kojem ćete obožavati provoditi vrijeme, jednu stvar nikako ne želite preskočiti - temeljito pospremanje!

Nakon dugih zimskih mjeseci izgledno je da mu treba posvetiti određeno vrijeme da biste ga očistili te učinili ugodnim i prozračnim prostorom u kojem ćete se moći opustiti.

Maknite sve suvišne predmete

S obzirom na to da se većina balkona ipak ne može pohvaliti velikim dimenzijama, prvi cilj je učiniti sve što možete da biste maksimalno iskoristili čitav prostor.

Krenite od micanja svih stvari koje ste tijekom hladnijeg doba godine odlagali na njemu i oslobodite što više prostora. Ako vam je i dalje potreban za pohranu različitih stvari, pospremite ih u kutije ili na male police te ih birajte u bojama koje će uljepšati balkon.

Uklonite paučinu i prašinu sa svih površina

Kada sve rasporedite, krenite od brisanja prašine i paučine, slijedeći pravilo čišćenja od viših prema nižim površinama.

Posvetite posebnu pozornost roletama da biste očistili svaki centimetar prljavštine koja se uvukla u njih tijekom zime. Njihovo temeljito čišćenje nešto je što, uglavnom, valja napraviti samo jednom godišnje, pa zašto to ne obaviti već u prvim danima proljeća?

Ne zaboravite na paučinu u kutovima te se pozabavite neizbježnom prašinom i nečistoćama koje su se nataložile u proteklim mjesecima, a posebno temeljiti želite biti prilikom čišćenja namještaja.

Kako očistiti balkonski namještaj?

Balkonski namještaj najčešće je napravljen od održivih materijala koji nisu zahtjevni za čišćenje pa ćete ih lako dovesti u red koristeći blage mješavine vode i sapuna ili omiljeno kućno rješenje - spoj vode i malo octa ili limunske kiseline.

Ako posjedujete namještaj od nešto zahtjevnijih materijala, poput ratana, poslužite se mješavinom tople vode s četiri žlice sode bikarbone pa spužvom nježno prebrišite površine.

Ukrasne jastučiće i podmetače koji se ne peru u perilici za rublje najbolje ćete očistiti s malo tople vode pomiješane s kristalima sode. Ovu mješavinu nježno utrljajte na površinu jastučića pa isperite vodom da ne bi ostali tragovi.

Očistite pod

Kada uklonite svu prljavštinu, na red dolazi pod. Ako imate glatke pločice, pred vama je nešto lakši zadatak jer se one vrlo lako održavaju i u svega nekoliko poteza možete ih očistiti koristeći toplu vodu pomiješanu s deterdžentom ili octom.

Ako pak imate nešto zahtjevnije, hrapavije materijale podnih pločica, izgledno je da ćete mrljama trebati posvetiti nešto više pozornosti i ručno ih ukloniti krpicom. Nanesite veći sloj tekućine s deterdžentom na cijelu površinu i ostavite da stoji barem sat vremena, nakon čega ćete lakše ukloniti mrlje.

Preporuka za čišćenje poda od betona je korištenje vode pomiješane s octom ili sodom bikarbonom, a drveni pod najbolje je očistiti blagom otopinom kuhinjskog deterdženta.

Stvorite opuštajući ambijent

Kada očistite sve, vrijeme je za najslađi dio - dizajn interijera!

Prvi savjet stručnjaka je da najveći naglasak stavite na komfor te birate namještaj koji će vam garantirati udobnost i maksimalno opuštanje. Za stvaranje ugodnog ambijenta maksimalno iskoristite moć boja te odaberite omiljenu paletu i njome odjenite svoj balkon u novo ruho!

Za kreiranje ugodnog ambijenta iskoristite bogatu ponudu balkonskog cvijeća i pripadajućih posuda u svim bojama i dizajnima te se poigrajte njihovim rasporedom koristeći razne vrste: od klasičnih gredica, preko visećih varijanti, do cvijeća koje se proteže cijelom dužinom zida!