Kombinacija brokule, penne tjestenine i topivog cheddar sira čini ovo jelo idealnim za tople ljetne dane, kad ne želite provoditi puno vremena u kuhinji
Tjestenina s brokulom iz pećnice savršen je izbor za ljetni ručak jer je lagana, brzo gotova i prepuna hranjivih tvari.
Recept za tjesteninu s brokulom i sirom
Brokula je bogata vlaknima, vitaminom C i antioksidansima, a u kombinaciji s tjesteninom i laganim bešamelom od sira pruža savršen balans okusa i zdravlja.
Ovo jelo ne zahtijeva dugo stajanje uz štednjak – priprema traje svega 30 minuta, a zahvaljujući pečenju pod grilom, ne morate paliti pećnicu i dodatno zagrijavati kuhinju. Praktično, ukusno i ekonomično – sve što tražimo od ljetnog obroka.
Sastojci:
- 280 g penne tjestenine
- 280 g brokule (narezane na cvjetiće)
- 25 g maslaca
- 25 g glatkog brašna
- 300 ml mlijeka
- 1 žlica senfa s cijelim zrncima
- 140 g zrelog cheddar sira (naribanog)
- sol i papar po želji
Priprema:
1. Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju, a brokulu dodajte u lonac zadnjih 4–5 minuta kuhanja. Kad sve omekša, ocijedite i ostavite sa strane. U međuvremenu uključite pećnicu na opciju za grilanje na najjače.
2. U manjem loncu rastopite maslac, dodajte brašno i kratko propirjajte uz miješanje (oko 1 minute). Postupno dolijevajte mlijeko, miješajući nakon svakog dodavanja kako bi se izbjegle grudice. Kad zavrije, kuhajte još 2 minute pa dodajte senf, pola naribanog sira, sol i papar.
3. Umiješajte tjesteninu i brokulu u umak, sve prelijte u vatrostalnu posudu i pospite preostalim sirom. Stavite pod vrući gril 3–4 minute, dok se sir ne otopi i površina lijepo ne zarumeni i zapjeni.