PAZITE ŠTO KOMBINIRATE

Antibiotike ne biste smjeli uzimati s ovim namirnicama i napitcima jer to može dovesti do neželjenih posljedica

  • Autor: G.R./Hina
  • Zadnja izmjena 23.02.2021 09:18
  • Objavljeno 23.02.2021 u 09:18
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Miroslav Misiura / Alamy / Alamy / Profimedia

Antibiotici su jedno od najvažnijih medicinskih postignuća 20. stoljeća. Njima se liječe bakterijske infekcije pa su i među najčešće propisivanim lijekovima

No poznato je da bakterije mogu postati otporne na antibiotike, a to se događa ako ih uzimate kad ne treba, ako je doza prevelika ili ako je terapija preduga. Usto interakcija antibiotika i nekih namirnica može imati neželjene posljedice.

Alkohol

Alkohol ne bi trebalo piti ni s jednim lijekom jer interakcija može biti opasna, upozorava dr. Thomas Loescher, specijalist za zarazne i tropske bolesti i član Saveza njemačkih internista (BDI). Alkohol može povećati ili smanjiti učinak lijekova, a lijekovi mogu pojačati učinak alkohola. Antibiotici nisu izuzetak.

'U kombinaciji s alkoholom antibiotik metronidazol, koji se propisuje za vaginalne i crijevne upale, izaziva glavobolje, mučninu i povraćanje', rekao je Loescher.

Mlijeko

Mlijeko i ostali mliječni proizvodi remete metabolizam lijekova, uglavnom zbog prisutnosti kalcija.

'Kalcij poništava učinak mnogih lijekova, posebno antibiotika', tvrdi Ursula Sellerberg, glasnogovornica njemačke komore ljekarnika (BAK).

'Neki antibakterijski agensi vezuju se s kalcijem u crijevima i stvaraju složene molekule koje su toliko stabilne da se kroz crijevni zid ne mogu probiti u krvotok', objasnila je.

Rezultat toga je da se lijekovi ne metaboliziraju i njihov aktivni sastojak biva izlučen bez ikakva učinka. Pojava je najčešća pri uzimanju tetraciklina i fluorokinolona. Sellerberg zato savjetuje da se mliječni proizvodi izbjegavaju dva sata prije i poslije uzimanja antibiotika.

Mineralna voda

Mineralna voda, bila gazirana ili ne, sadrži puno minerala poput kalcija, željeza i magnezija. Kao i u slučaju kalcija u mlijeku, minerali se mogu vezati uz aktivne sastojke antibiotika i pretvoriti ih u neučinkovite.

Stoga i mineralnu vodu treba izbjegavati dva sata prije i poslije antibiotika. 'Uvijek je sigurnija opcija popiti lijek s čašom vode iz slavine', rekla je Sellerberg.

Najbolji odgovor na pitanje kada koristiti propisani antibiotik mogu dati liječnik ili ljekarnik

Najbolji odgovor na pitanje kada koristiti propisani antibiotik mogu dati liječnik ili ljekarnik

Izvor: Profimedia / Autor: Artinun Prekmoung / Panthermedia / Profimedia

Voćni sok

Voćne sokove treba izbjegavati prije uzimanja antibiotika.

'Oni sadrže određene inhibitore enzima koji mogu poremetiti metabolizam nekih lijekova u crijevima i jetri', objasnila je stručnjakinja.

Kava

Učinak stimulativnih napitaka poput kave, crnog i zelenog čaja, coca cole ili energetskih napitaka može biti pojačan upotrebom antibiotika, što bi moglo rezultirati ubrzanim radom srca i poteškoćama u spavanju.

I konačno, koje je najbolje vrijeme za upotrebu antibiotika, prije, tijekom ili poslije jela? Nema općeg pravila, kaže Sellerberg. Neke, poput ampicilina treba uzimati sat vremena prije jela, a druge, poput cefuroksima nakon obilnijeg jela.

Najbolji odgovor na pitanje kada koristiti propisani antibiotik mogu dati liječnik ili ljekarnik, zaključila je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!