TRENDOVI

Amsterdam ratuje s (nekim) turistima, ali najpopularnija je europska prijestolnica. Zagreb nije daleko

22.08.2023 u 19:55

Bionic
Reading

Dobar dio najpopularnijih europskih gradova muku muči s prekomjernim turizmom, neki su krenuli i u otvoreni rat protiv velikih gužvi, a još više protiv navodnog 'osvajanja slobode' nakon ukidanja pandemijskih ograničenja. Mnogim destinacijama ta se sloboda popela na vrh glave. Među njima prednjači Amsterdam, no popularnost mu ne pada. Dapače. A Zagreb je 'tu negdje'

Portal VisaGuide - specijaliziran za informacije o viznom i pograničnom režimu u cijelom svijetu - nedavno je objavio zanimljivu top listu. Prikupili su podatke i dojmove turista iz 32 zemlje te napravili listu glavnih gradova u kojima je najbolje biti turist. Na čelu top liste je Amsterdam, no mjesto na 'pobjedničkom postolju' trećim je mjestom zavrijedio i Zagreb. Kako su napisali, zanimalo ih je kako se turisti osjećaju u pojedinim europskim prijestolnicama, posebno što se tiče sigurnosti, gostoljubivosti i tretmana, a ne što se u tim gradovima može vidjeti ili raditi.

Iz ankete je proizašao rezultat da je najvažnije ono što putnici očekuju od grada u koji putuju, a radi se o osjećaju dobrodošlice i sigurnosti. Također, važna im je mogućnost komunikacije s građanima, institucijama, hotelima, restoranima i drugim mjestima. Ukratko, koliko stanovnici pojedinih gradova dobro govore engleski jezik, kao glavni globalni komunikacijski alat. Upravo su to, uz cijene i turističku atraktivnost, bili glavni kriteriji po kojima je svaki grad dobivao bodove.

Prvih deset na tako napravljenoj top listi su sljedeći: Amsterdam, Rim, Zagreb, London, Lisabon, Madrid, Prag, Pariz, Berlin i Beč.

Amsterdam na čelo liste nije došao zbog onoga što je tamošnju vlast i stanovnike dovelo na rub strpljenja - legalno pušenje marihuane, alkoholno divljanje u četvrti crvenih svjetala i slično - nego zbog istinskih vrijednosti koje ima: ležerne kulture življenja, vožnje biciklima, muzeja poput Kuće Anne Frank... Dalje, u anketi svi - očito turisti s engleskog govornog područja - uživaju u činjenici da se malo gdje u izvananglofonom svijetu može tako dobro komunicirati na engleskom jeziku. Hvale i prijateljski odnos Amsterdamaca, a koji u kategoriji gostoljubivosti dijele čelo liste s Talijanima i Španjolcima. Nije zanemariva ni financijska pristupačnost, a tjedni budžet za boravak u tom gradu kreće se prosječno oko 315 eura (bez smještaja).

Na koncu, Nizozemska je po sigurnosti peta država Europe, procijenjeno po stopi kriminaliteta, terorističkim aktivnostima, unutrašnjim sukobima, političkoj nestabilnosti, prirodnim katastrofama... Ukratko, uživajte u Amsterdamu, ali nemojte oponašati mlade Engleze, a koje u tom gradu (i ne samo u njemu) smatraju uzrocima svih turističkih zala.

Drugi na listi je Rim, no nas najviše zanimaju razlozi iznimno visokog plasmana Zagreba, osvajača 'brončane medalje'. Prvo, tu je nizak turistički budžet - tjedno je gostima dovoljno prosječno 285 eura i samo je Prag jeftiniji od prvih deset gradova. Kao ogradu možemo navesti da je istraživanje provedeno prije rasta cijena kojem svjedočimo ove godine, ali one su rasle i drugdje. Dalje, od top 10 jedino se u Amsterdamu izvan anglofonih zemalja govori bolji engleski nego kod nas. Po sigurnosti je naš glavni grad u zlatnoj sredini, makar bi se moglo reći da je stanje i bolje od toga s obzirom na nisku stopu nasilnog kriminala ili skoro potpun izostanak terorističkih prijetnji i (ipak) priličnu političku stabilnost. Očito je u pitanju subjektivni sud, jer bi inače Pariz teško bio najsigurniji s obzirom na česte štrajkove i ponekad nasilne demonstracije.

Plasman bi bio i bolji da nije nekih kategorija u kojima Zagreb zaostaje za konkurencijom. Recimo, od deset najboljih ima najnižu ocjenu turističke atraktivnosti, a i ljubaznost je među nižim od ovih navedenih gradova te je Zagreb u grupi s Londonom, Parizom i Berlinom. No kad se to 'ukriža' sa skoro upola nižim troškovima, ponešto neljubaznosti se očito može preživjeti.