ODRŽIVA PUTOVANJA

Ovi gradovi najbolji su za ljetovanje ekološki svjesnih putnika

20.08.2023 u 11:10

Bionic
Reading

Različiti su kriteriji za izbor odredišta za godišnji odmor, a među najzanimljivijima su ona koja uključuju čarobnu riječ - održivost. Nakon pandemije i eksplozije masovnog turizma putnika puštenih s lanca, u kombinaciji s klimatskim promjenama, postalo je iznimno važno putovati na mjesta i na način koji neće ugroziti okoliš, posebno život u gradovima

Istina, postoji i ona druga kategorija putnika, željna žestokog partijanja nakon pandemijskih ograničenja, ali pravi put za planiranje turističke budućnosti ipak bi trebalo biti oslanjanje na 'goste koji misle'. Posebno to vrijedi za američko tržište, na kojem su se mediji i drugi savjetnici dobro upregli u pokušaj mijenjanja trendova. A pojam 'misleći gosti' koristi i rezervacijski portal Kayak te je rangirao 167 gradova širom svijeta koji nude održiv i ekološki prihvatljiv odmor.

Studija je uzela u obzir 28 čimbenika i grupirala ih u četiri kategorije te one 'odražavaju glavne elemente odlučivanja prilikom planiranja putovanja u gradove'. Prva kategorija je putovanje do odredišta i tiče se opcija zemaljskog putovanja, letenja izvan glavne sezone ili slijetanja na aerodrome s manjim ugljičnim otiskom. Druga je kretanje po gradu - javni prijevoz, cjenovna pristupačnost ekoloških vozila, broj biciklističkih i šetačkih staza, dostupnost za osobe s invaliditetom. Treća kategorija je boravak, a uključuje kvalitetu vode iz vodovoda, cijenu smještaja i brojnost hotela koji na Booking.comu imaju oznaku održivosti. Na koncu, tu su doživljaji: zaštita okoliša, doprinos zajednici, mogućnost kupovanja na lokalnim tržnicama i u trgovinama, šetačke ture, posjeti kulturnim znamenitostima i atrakcijama.

Među navedenih 167 gradova dva su hrvatska, Zagreb na 35. i Split na 58. mjestu. Začudo, nema nijednog slovenskog, pa čak ni Ljubljane, jednog od najzelenijih europskih gradova. Iz okolnih država spomenut je još samo Beograd na 84. mjestu. Da bi neki grad uopće ušao u konkurenciju, trebao je zadovoljiti nekoliko preduvjeta. Prvo, da se nalazi među traženim hotelskim destinacijama u razdoblju od 1. siječnja 2021. do 1. ožujka 2022. za putovanja planirana prošle godine. Potom su u uži izbor ušli najtraženiji gradovi iz neke države ili regije i na koncu uključeni gradovi za koje su bili dostupni traženi podaci.

A koji su gradovi među deset 'najodrživijih'? Na prva dva mjesta nalaze se nizozemski Rotterdam i Amsterdam, slijedi Graz, pa norveški Trondheim, zatim München, Helsinki, Stockholm, Zürich, Göteborg i Beč. Ukratko, dva austrijska grada su najjužnija među top 10, a na vrhu nema nijednog izvaneuropskog grada. Dapače, najbolje plasirani grad s drugih kontinenata je Tokio na 29. mjestu.

Prema izvješću, Rotterdam se nalazi na čelu liste jer nije prekrcan turistima, a letovi su dostupni cijele godine, i to po cijenama koje su prosječno i do 60 posto jeftinije od onih u punoj sezoni. Dalje, grad je dostupan i vlakovima i brodovima te ima mrežu javnog prijevoza vlakovima. Brojne su punionice za električne automobile, izrazito je pristupačan biciklistima (kao i Amsterdam), a procjenjuje se da 37,5 posto cjelokupnog prometa otpada na bicikle. Smještaj je razmjerno jeftin, po gradu su lako dostupni punktovi za reciklažu otpada, a voda iz slavina je pitka. Jasno, tu je i velik broj razgleda pješice, muzeja i kazališta.

Unatoč popularnosti i velikom broju posjetitelja, Amsterdam je drugim osobinama zavrijedio drugo mjesto. Tamošnji aerodrom je označen kao mjesto s niskom emisijom štetnih plinova, brojne su opcije zelenijeg transporta poput brodova i vlakova, a o javnom prijevozu, smanjenom broju automobila i raširenosti korištenja bicikla da se ne govori. Amsterdam je oduvijek i veliki mamac ljubiteljima kulture i umjetnosti s brojnim muzejima i galerijama, ali i mogućnosti ostavljanja novca lokalnoj zajednici.

Trećeplasirani Graz se u Kayaku naziva 'skrivenim austrijskim draguljem'. Vrlo je dostupan vlakom, a ima mnoštvo biciklističkih staza. Nije nevažno ni to da je cijena najma električnih i hibridnih automobila u prosjeku 42 posto jeftinija od najma klasičnih automobila. Povijesna jezgra je na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine i ima veliku pješačku zonu, uz nekoliko tržnica i druge lokalno orijentirane doživljaje.

Istina, ove godine dio dobro plasiranih gradova, posebno Amsterdam, postao je sinonim za prenapučenost turistima, pa i stalne incidente. Zato su na mnogo mjesta uvedene i nove mjere za borbu protiv te pojave, a baš prenapučenost jedan je od važnih kriterija (ne)održivosti.