FRANKA BATELIĆ

'Amerika me ne fascinira'

21.01.2010 u 00:00

Bionic
Reading

Mlada, lijepa i nadarena pjevačica Franka Batelić strastvena je obožavateljica putovanja i tvrdi da bi, kad bi joj prilike dopustile, obišla cijeli svijet. S nepunih 18 godina posjetila je dosta zanimljivih zemalja, a najviše se oduševila Indijom, koja je zauvijek promijenila njen pogled na život

Kada i kako je počela vaša strast za putovanjima?
Uf! Da, jako volim putovati. Da mogu, proputovala bih cijeli svijet. Još kao dosta mlada bila sam u SAD-u i Kanadi sa svojom bakom u posjetu rodbini. U New Yorku sam bila u vrijeme Božića i Nove godine i potpuno me očarao taj američki duh, ukrasi i blještavilo. Tada sam se osjećala najsretnijom na svijetu. No danas me Amerika ne fascinira toliko.

Franka za London zna reći da je njezin drugi dom
Koje ste sve zemlje posjetili?
Posjetila sam SAD, Kanadu, Indiju, Veliku Britaniju, Irsku, Francusku, Grčku, Španjolsku, prošla dosta Italije...

Volite li više putovati ljeti ili zimi?
Ako je zanimljiva destinacija, nebitno je koje je doba! Samo nek se putuje! Ha-ha-ha!

Kako se pripremate za put? Jeste li tip avanturista ili volite da sve bude isplanirano?
Nemam ništa posebno isplanirano, ali kako sam veliki ljubitelj putovanja, konstantno čitam o novim destinacijama, istražujem po internetu, tako da se informiram. Onda pred putovanje već u glavi imam složeno što želim obići i vidjeti.

Koju biste zemlju u ovom trenutku najviše htjeli posjetiti i zašto?
Najviše me privlače južnjačke zemlje, Afrika, Južna Amerika i istok. Sigurna sam da ću se jednog dana moći pohvaliti da sam proputovala svijet. Kenija je destinacija broj jedan koju bih željela vidjeti. Otputovati na duže u Keniju... Uf! Zaista bih željela pomoći gladnima u Africi!

Koje vam je bilo najljepše putovanje dosad?

Najljepše iskustvo s putovanja mi je 'Monsun Wedding' - vjenčanje bratića u Indiji. Bilo je divno! To je putovanje koje je zauvijek promijenilo moj život. Čarobna zemlja boja, kontrasta, glazbe i nasmiješenih lica. U svakom trenutku, bilo na ulici bilo u autu, čuje se glasna glazba i ritam koji se ne može zanemariti već non-stop poziva na ples. Postala sam ovisna o indijskom ritmu te se opskrbila zalihom CD-a koji su i sada među najslušanijima na mom iPodu.

Imate li neki ritual na putovanjima, donosite li iz svake zemlje suvenir ili nešto slično?

Volim upoznavati manje poznate stvari u mjestu u koje dođem, a volim i komunicirati s tamošnjim stanovništvom, dobiti dojmove iz prve ruke, s ceste. Suveniri su nešto što obavezno donosim s putovanja. To su najčešće sitnice koje me podsjećaju na trenutke provedene u toj zemlji. Moram priznati, čak znam kupiti suvenire za rodbinu i prijatelje koje nikad ne dobiju, jer ih na kraju ostavim sebi... ha-ha-ha!

U kojoj zemlji su vam ljudi ostavili najbolji dojam i zašto?
Indija! Tamo sam upoznala njihovu kulturu, vidjela sva bogatstva, djecu koja se smiju, a pitanje je jesu li objedovali tog dana. Tamo sam shvatila da smo mi zapadnjaci izgubili smisao za život i prešli isključivo na materijalizam.

Jeste li imali nekakvih neugodnosti? Možete li opisati jednu?
Zaista ništa što bih pamtila do kraja života. Sitne neugodnosti poput džepara ili ekipe koja nudi drogu na ulici... Ipak, uvijek moraš biti oprezan.

U kojoj biste zemlji osim u Hrvatskoj voljeli živjeti?
Velika Britanija – London. Često znam reći da je London moj drugi dom. Svake godine odlazim u školu jezika u kojoj imamo i satove povijesti, drame i književnosti.

Među Frankinim destinacijama našao se i Dublin
Privlače li vas više istočne ili zapadne zemlje?
Istočne. Zanimljivije su, živopisnije, šarenije. Njihova povijest je zanimljiva...

Na što najviše na putovanjima trošite novac?
Suveniri, definitivno!

Koji biste gastro specijalitet s putovanja izdvojili kao najbolji i zašto?
Tajlandska hrana je zakon! Korejska također, cornish pasties i karipski kruh! Prefino!

Koliko vam treba da isplanirate put, ili spadate u one koji se odluče u jedan dan?
Nisam još u prilici da to bude preko noći, ali kada budem starija i ako budem imala mogućnosti zbog posla, ne bi me čudilo da se danas odlučim i sutra otputujem na 10-15 dana.

Kako najradije putujete, avionom, autobusom, autom ili vlakom, i zašto?
Svejedno, samo neka se putuje! Ha-ha-ha.

Što obavezno posjetite u svakom gradu?

Mjesta gdje se okupljaju domaći ljudi. Pijace, pazare i slična mjesta. Volim atmosferu stvarnog života.

Savjet našim čitateljima, koju bi zemlju svakako trebali posjetiti?
Indiju. Pa ako idu, neka mi donesu još indijskih ritmova.