EUROPSKI ZABAVNI PARKOVI

Adrenalinski provod u svijetu bajki

27.05.2009 u 08:22

Bionic
Reading

U vrijeme ekonomske krize i najezde loših vijesti, zabavne parkove u mnogim europskim zemljama posjećuje sve više ljudi. Ovaj pristupačan i izuzetno opuštajući odmor za malo novca nudi savršen bijeg od stvarnosti koji si mnogi mogu priuštiti

Hrvatske agencije najbolje pokrivaju dva, našim putnicima, najpoznatija središta zabave -pariški Disneyland i Gardaland na sjeveru Italije, treći najposjećeniji park u Europi. Kroz njega svake godine prođe nešto manje od četiri milijuna posjetitelja, a ujedno nam je i najbliži izvor adrenalinske zabave do kojega se autobusom organizirano može doći već za tristotinjak kuna. U ponudi su i duži izleti, pa se nekoliko dana u Gardalandu može provesti za manje od 1.500 kuna.

Disneyland

Odlazak u EuroDisney kod Pariza nešto je skuplji, prvenstveno zbog avionskog prijevoza. No u pitanju je potpuno drukčiji doživljaj jer se, umjesto žestokih vožnji po talijanskim tračnicama od kojih zastaje dah, u Disneylandu potpuno možete uživjeti u svijet bajki. Osim fantazija, tu je i svijet avantura, Divljeg zapada, Amerike početkom prošlog stoljeća i svijeta otkrića. U Disneyjevom studiju možete ući i u svijet s druge strane filmskog platna i kulisa, snimati se sa zvijezdama, ali i uživati u mnogim restoranima i hotelima. Iako odrasli za ulaznicu trebaju izdvojiti gotovo 50 eura, park je nemoguće obići u jednom danu, pa nije rijetkost da cijela obitelj odluči provesti nekoliko dana godišnjeg odmora u 'svijetu snova'.

Mnogo je i parkova koje nudi tek mali broj agencija, a bez poteškoća ih je moguće posjetiti u privatnom aranžmanu.

Tridesetak kilometara od Disneylanda hram je ljubitelja galskog strip junaka Asterixa. U parku s njegovim imenom likove iz stripa i crtića o popularnim junaku možete susresti čak i na toboganima dugim 900 metara ili rampama od 36 metara s kojih se spušta brzinom od 75 kilometara na sat. Uz sve to moći ćete sudjelovati u životu Gala u rimsko vrijeme i svijet promatrati iz njihova sela. S obzirom na to da ste u Francuskoj, i na ovom mjestu možete uživati u kvalitetnim restoranima u rimskom ili srednjovjekovnom stilu. Do parka se, osim iz Pariza, može izravnom autobusnom linijom doći i s aerodroma Charles de Gaulle

Nakon više od 160 godina ljubitelji zabave i dalje vjerno dokaze u danski Tivoli, najstariji zabavni park očuvan u izvornom obliku. Smješten nedaleko luke Vestport u Kopenhagenu, Tivoli posjeti oko četiri milijuna posjetitelja godišnje. Osim vlakova i raznih tehnoloških umotvorima za podizanje adrenalina, poznat je po prizorima iz priča Hansa Christiana Andersena, Dvorca Valhale, ali i svakodnevnih koncerata, predstava i izložaba. Prije tri godine park je dobio najveći vrtuljak na svijetu, visok čak 80 metara.

U naizgled mirnoj Belgiji odlično se može zabaviti u Bruparcku, mjestu nevjerojatnih tobogana, u kojem se u samo dva sata mogu obići sve zanimljivosti europskog kontinenta. Mini-Europe jedinstveno je mjesto na kojem možete doslovno odšetati od Eifelovog tornja do Big Bena pa skočiti do Berlinskog zida. Osim toga, Bruparck ima dvadesetak vrhunskih kinodvorana s ogromnim platnima, egzotični paviljon vječnog suptropskog ljeta, stometarske tobogane, mnoge restorane, barove, kafiće. Park je, inače, smješten u podnožju Atomiuma, jednog od simbola Bruxellesa, 102 metra visokog željeznog zdanja suvremene arhitekture koji simbolizira strukturu atoma u kristalnoj rešetki.

Umanjene znamenitosti mogu se upoznati i u austrijskom Minimundusu, nedaleko od Klagenfurta, udaljenom manje od 350 kilometara od Zagreba. Glavna atrakcija ovog zabavišta modeli su svjetskih znamenitosti izrađenih u omjeru 1:25 od materijala identičnih originalnima. Mali grad Minimundus idealan je za posjet u ljetnim mjesecima kada je otvoren cijeli dan, pa je savršena meta za obiteljski izlet prije ili nakon odlaska na more.

Danski Tivoli

Nešto sjevernije u Njemačkoj, u malom mjestu blizu tromeđe s Francuskom i Švicarskom, u popularnom Europarku može se uživati u više od stotinu ludih vožnji, uključujući i 'let' sa 72 metra brzinom većom od 130 kilometara na sat. Europark u Rustu drugo je najposjećenije takvo mjesto na kontinentu kroz koje godišnje prođe oko četiri milijuna ljudi. U vlasništvu obitelji koja već 80 godina proizvodi strojeve za zabavu i ludu vožnju smješteno je i tri hotela s četiri zvjezdice – Colisseo, uređen u stilu rimskog Koloseuma, španjolski zamak Castillo Alcazar i El Andaluz nalik seoskom imanju.

Nešto udaljenija atrakcija finski je Santapark, dom Djeda Božićnjaka, gdje je Božić cijele godine, a domaćinu s bijelom bradom svakoga dana stižu pisma želja djece iz cijelog svijeta. Španjolska se ponosi Port Aventura Parkom, 70-ak kilometara zapadno od Barcelone, gdje se na tračnicama u tzv. coasteru može spuštati 135 kilometara na sat, što je najbrže u Europi. Kako su parkovi raznovrsniji nego ikada, 15 kilometara od Ravenne zabavni park Marabilandia ponudio je zabavu za cijelu obitelj, od vožnje brodićima i nasmiješenog kita do spuštanja niz Nijagarin slap ili plivanja u moru od 20.000 raznobojnih loptica.

Iako se sadržajima, veličinom ili brojem posjetitelja nikako ne može mjeriti s navedenom konkurencijom, treba spomenuti i prvi hrvatski zabavni park i prvi indijanski rezervat u Europi Winnetouland, otvoren u neposrednoj blizini Baraćevih špilja kod Rakovice

Vigvami, totemi, konji te gađanje lukom i strijelom tamo oživljavaju prizore indijanskog života nedaleko prirodnog bisera Plitvičkih jezera. U suradnji s Jadran filmom planirano je i otvorenje Winnetou muzeja s originalnim rekvizitima sa snimanja filma o popularnom poglavici.