63. PULA FILM FESTIVAL

Zlatna arena za životno djelo redateljici Márti Mészáros

06.07.2016 u 12:10

Bionic
Reading

Nagradu Zlatna Arena za životno djelo 63. Pulskog filmskog festivala primit će jedna od najznačajnijih svjetskih redateljica i scenaristica Marta Mészáros, a nagrada će joj biti uručena u subotu u pulskoj Areni kada će ona i službeno otvoriti festival, priopćeno je u utorak iz direkcije Pula Film Festivala

Ova je dodjela, navodi se u priopćenju, još jedan od načina na koji 63. Pulski filmski festival u fokus svog programa odlučno stavlja žensku filmsku snagu i njihov nezaobilazni doprinos filmskoj baštini na svjetskoj razini.

'Da je festivalska godina u znaku ženskih snaga dokazuje i broj redateljica u svim programima 63. festivala, a posebno u hrvatskom i međunarodnom programu gdje u gotovo pola filmskih naslova stoje upravo žene', izvijestili su iz Pula Film Festivala i dodali kako će se u sklopu programa za Pula PROfessional, programa za filmske profesionalce, održat i okrugli stol na temu Žene u europskom i hrvatskom filmu koji će dati dodatni obol ženama u filmskoj industriji u posljednjih nekoliko desetljeća.

Marta Meszaros mađarska je autorica svjetskog glasa čiji su filmovi obilježavali najvažnije svjetske filmske festivale i čiji je rad uvelike mijenjao svijet u kojem živimo. Njezin igrani prvijenac 'Djevojka' (1968.) prvi je mađarski film koji je režirala žena, a ujedno je ona i prva žena koja je dobila 'Zlatnog medvjeda' na festivalu u Berlinu. Nagrađenim filmom 'Usvojenje' (1975.) prvi puta privlači međunarodnu pozornost, a daljnjim se radom afirmirala kao svjetska predvodnica feminističkog smjera. Njezin film 'Devet mjeseci' 1976. osvojio je nagradu FIPRESCI u Cannesu, a 'Dnevnik mojoj djeci', koji je dvije godine bio blokiran u Mađarskoj, osvojio je Grand Prix u Cannesu 1984. Poluautobiografsku seriju filmova, započetu 1984. crno-bijelim ostvarenjem 'Dnevnik mojoj djeci' nastavila je trima filmovima u boji - 'Dnevnik mojim ljubavima', 'Dnevnik mojim roditeljima' i 'Mala Vilma: Posljednji dnevnik'. Mađarska redateljica i scenaristica na 63. Pulski filmski festival dolazi i kao posebna gošća ovogodišnjeg programa 'Retrospektiva'.