BUDUĆNOST EUROPE

Žižek se oglasio o Brexitu i spustio mlakoj ljevici

27.06.2016 u 21:48

Bionic
Reading

Slovenski filozof Slavoj Žižek objavio je u njemačkom tjedniku Der Spiegel komentar posvećen Brexitu, u kojemu zaključuje kako je Europa obilježena briselskom letargijom i rasplamsalim nacionalizam. Žižek pledira da se izlazak Velike Britanije iz EU-a iskoristi kao prilika za lansiranje novog paneuropskog projekta

'O čemu je zaista riječ u ovom referendumu, postaje jasnije kada ga se pogleda u širem historijskom kontekstu. I na istoku i na zapadu Europe pojavljuju se znakovi novog uređenja političkog prostora. Donedavno su u suštini njime vladale dvije velike stranke: desni centar (kršćanski demokrati, nacionalni liberali, narodnjaci) i lijevi centar (socijalisti, socijaldemokrati). Njima su se pridruživale još neke manje stranke koje su predstavljale određene manjinske interese (zaštitnici okoliša, neofašisti itd.).

U međuvremenu se grade dva nova pola politike: na jednoj strani je stranka koja zastupa interese globalnog kapitala te većinom njeguje visok stupanj tolerancije za pravo na pobačaj, prava homoseksualaca i religijske i etničke manjine; s druge strane je jedna populistička i prema emigracijske sve neprijateljskije raspoložena stranka, na čijim se rubovima okupljaju rasisti i neofašisti', piše Slavoj Žižek u svojem komentaru za Der Spiegel u povodu Brexita, naslovljenom 'Nered pod nebom'.

Slovenski filozofski superstar ističe kako je Poljska najbolji primjer ovog trenda te da su u njoj dvije glavne stranke - nakon nestanka komunista i njihovih nasljednika na ljevici - prokapitalistička Građanska platforma i 'konzervativno kršćanska stranka braće Kaczynski'. Obje se natječu u postideološkoj nepolitici, a Žižek naglašava i da antiimigrantsko raspoloženje u politiku vraća emocije.


'Što dakle želi Europa? Zapravo je zapetljana u začarani krug. Njiše se između tehnokratskog Bruxellesa, čije se letargije ne može osloboditi, i bijesa naroda koji svojim pokušavaju učiniti neki novi lijevi pokreti, ali većinom u tome uspijevaju desni populisti', dijagnosticira Žižek. Neke među zagovornicima Brexita opisuje kao lonac patriotskog rasizma u kojem bi mogao proključati novi fašizam. Predviđa da će EU opet izgubiti puno vremena u pregovorima i da Brexit zapravo neće ništa značajno promijeniti nego samo potvrditi otuđenost Bruxellesa.

Citirajući izreku Mao Ce Tunga u kojoj je komunistički vođa konstatirao da je odlično to što je veliki nered pod nebom, Žižek pledira za ozbiljno shvaćanje krize Europske unije, 'bez iluzija, ali i kao šanse koju moramo iskoristiti'.

Potreban je novi paneuropski krug koji će slomiti začarani krug EU tehnokracije i populističkog nacionalizma. Filozof se pita tko će iskoristiti tu političku priliku, no razočarano konstatira da to sigurno neće biti ljevica, jer ona 'ne propušta priliku propustiti svaku svoju priliku'.