T-HTNAGRADA@MSU.HR

Zgrada MSU-a će disati uz zvukove cvrčaka

21.02.2013 u 15:44

Bionic
Reading

Šestu godinu zaredom u Muzeju za suvremenu umjetnost održat će se izložba 'T-HTnagrada@msu.hr' koja donosi sveobuhvatni pregled recentne suvremene umjetnosti, a jedna od posebnosti ovogodišnjeg izdanja jest to što su umjetnici zaobišli zidove i radove iznijeli izvan muzeja

Izložba 'T-HTnagrada@msu.hr' u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu donosi 38 radova koje je stručni žiri ocijenio kao najbolje od dvije stotine prijavljenih te djela petero umjetnika pozvanih da izlažu: Dalibor Martinis, Ivana Franke, Fokus grupe (Iva Kovač i Elvis Krstulović), Hrvoje Hiršl i Rino Efendić.

Iako je najviše pristiglo multimedijskih instalacija i videoradova, zanimljivo je da je prisutno i mnogo djela u mediju fotografije i slikarstva. Time se natječaj T-HT@MSU.HR , premda prvotno određen kao nagrada za umjetnost novih tehnologija ili novih medija, sve više pokazuje kao nagrada recentne produkcije u svim medijima.

Brojni ovogodišnji radovi posvećeni su suvremenoj društvenoj problematici. Krenuvši od suživota čovjeka i prirode, preko društvene kontrole, straha i indoktrinacija, do položaja umjetnika, umjetnosti kao oruđa promjene te vrednovanja umjetničkog rada uopće.

Tako primjerice Toni Meštrović inspiraciju za rad pronalazi u prirodi snimajući tradicionalan postupak prikupljanja soli na pustom dalmatinskom otoku. Iako naoko nezavisan postupak, on polazište ima u političkom i povijesnom problemu. U doba vladavine Dubrovačke i Mletačke Republike skupljanje soli bilo je pod nadzorom vlasti, tako da je ta prehrambena namirnica dobila značaj moći i kontrole.

Spojem dvaju rijetko spojivih svjetova, umjetnosti i narodnjačkih klubova, bave se Davor Mezak i Marko Čubrilo u videoinstalaciji 'Turbo', a zanimljiv sudar svjetova donosi Tomislav Brajnović. Njegova fotografija nazvana 'Sveti Martin' donosi priču o osamljenoj crkvi na pitomom istarskom brdu pokraj koje je, nakon godina samoće, nikao telekomunikacijski odašiljač, opremljen radarom i nadzornim kamerama. Brajnovićev rad oživljava pitanje može li se intima provući pored silnih nadzornih kamera koje nas prate.

Strahom kao još jednim mehanizmom društvene kontrole bavi se Alem Korkut u zanimljivoj instalaciji 2012. unutar koje posjetitelj korača i može osjetiti neugodan strah od fizičke prijetnje zapetih praćaka, s pravim kamenjem. Kao nadahnuće umjetniku su poslužile crne prognoze o smaku svijeta kojim nas se 'gađalo' tijekom, sada već uspješno preživljene, prošle godine.

O propasti i smaku ideje modernističkog grada svjedoče fotografije Jasenka Rasola koje prikazuju pustoš Zagrebačkog velesajma, nekadašnjeg simbola gospodarskog napretka.

Prizore napuštenih prostora donosi videorad 'Prebivalište praznine' Tanje Deman, a upravo istu atmosferu sjajno dočarava plesni videoperformans Irme Omerzo simbolična naslova 'Sivo', metaforički oslikavši stanje društva.

No da se sa trenutačnim stanjem ne treba miriti te da umjetnost može poslužiti kao oruđe, a katkada i oružje, sugeriraju svojim radovima Marko Marković, Marjan Crtalić, Nemanja Cvijanović te Sandra Sterle. Marković poziva na otpor performansom 'Oštrenje' tijekom kojega oštri noževe nasred Wall Streeta, a Sterle se s druge strane suočava s nacionalnim stereotipima čekićem razbijajući nacionale suvenire. Jednu sasvim suptilnu, tihu pobunu predlaže Neven Petrović u svojoj seriji fotografija 'Billboard'. Iznerviran golemim reklamnim panoima, on predlaže promjenu kuta promatranja te ih okreće bočno i svodi tek na vertikalne linije.

Među zanimljivostima ovogodišnje izložbe je i performans 'Nizozemska aukcija No1' Ivana Ladislava Galete koji će biti održan 6. ožujka u 18 sati, a tijekom kojega će nadmetanje ići u posve suprotnom smjeru od onoga na koji smo navikli i traži se ponuditelj najnižeg iznosa.

Isto tako valja spomenuti kako je šesto izdanje izložbe 'T-HTnagrada@msu.hr' radove izvelo izvan samog izložbenog prostora, na medijsku fasadu, displej iznad ulaza u muzej, prizemlje muzeja i plato ispred i iza muzeja.

Tako će zvučna instalacija 'Cvrčci' Nenada Laktašića sve posjetitelje podsjetiti na toplinu ljeta, a Martina Mezak instalacijom 'Urban Organic' samoj zgradi MSU-a dodat će osobine živog bića te će pulsirati svjetlošću u ritmu disanja. Popis svih umjetnika koji izlažu potražite na internetskim stranicama muzeja.

Svečano otvaranje izložbe održat će se 22. veljače u 20 sati, a dobitnici novčanih nagrada, kao i nagrade publike bit će poznati 24. ožujka, kada se izložba zatvara.