od 6. do 12. studenog

ZFF: Intrigantni europski filmovi u Mreži festivala Jadranske regije

20.09.2023 u 10:09

Bionic
Reading

Mreža festivala Jadranske regije, popratni program Zagreb Film Festivala koji će se održati od 6. do 12. studenog, predstavlja intrigantna europska ostvarenja

Među šest filmova u programu je i psihološki triler "Kopenhagen ne postoji" danskog redatelja Martina Skovbjerga, u kojem ulogu oca tumači dobitnik nagrade Europske filmske akademije Zlatko Burić.

Ta mračna ljubavna priča i uznemirujući psihološki triler Eskila Vogta, scenarista "Najgore osobe na svijetu", prati događaje nakon što nestane jedna mlada žena. Njezin dečko pristane da ga njezin otac i brat zaključaju u stan i podvrgnu ispitivanju, a na vidjelo uskoro izlaze pojedinosti o nekonvencionalnom načinu života dvoje ljubavnika.

Prikazat će se i digitalno restaurirani klasik "Slike iz života udarnika" Bate Čengića, koji na 21. ZFF stiže netom nakon prikazivanja na festivalu u Veneciji.

Izvor: Društvene mreže

Ta britka satira inspirirana ideološkim likom i životom rudara koji su veličani kao nacionalni heroji svrstava se u sam vrh crnog vala, a za vrijeme bivše Jugoslavije nikad nije prikazan u kinima. Direktor fotografije je slovenski redatelj i snimatelj Karpo Godina, pod čijim je stručnim nadzorom i provedena restauracija slike i zvuka.

Program Mreža festivala Jadranske regije donosi i politički triler "Moć" slovačkog redatelja Mátyása Priklera, premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, nadahnut stvarnim događajem koji je potresao Slovačku 2009.

U središtu filma nerazjašnjeno je ubojstvo, a akteri su pripadnici političke elite, ožalošćena obitelj žrtve, korumpirani policajac i fikser obavještajne službe.

Iz programa Horizonti Filmskog festivala u Veneciji na ZFF stiže humoristični i britki film o očevima i sinovima "Luksemburg, Luksemburg" ukrajinskog redatelja Antonija Lukiča, čiju režiju kritičari uspoređuju s ostvarenjima Martina Scorsesea.

Izvor: Društvene mreže

S Festivala u Locarnu i s nagradom za najbolju glumačku izvedbu (Renée Soutendijk) u Zagreb stižu "Slatki snovi" Ene Sendijarević, satira na račun europskog kolonijalizma.

Prikazat će se i pseudodokumentarac o suvremenoj grčkoj tragediji "Crni kamen" u režiji Spirosa Jacovidesa o "nestalim“ zaposlenicima u grčkoj javnoj službi,

Mreža festivala Jadranske regije, regionalni festival osnovan 2021., udružuje pet festivala iz pet zemalja – Sarajevo Film Festival (BiH), Festival autorskog filma (Srbija), Filmski festival Herceg Novi (Crna Gora), Ljubljanski filmski festival (Slovenija) i Zagreb Film Festival (Hrvatska).

Najboljem filmu prema izboru publike bit će dodijeljena nagrada Adriatic Audience Award, koja će mu se uručiti krajem godine na Festivalu autorskog filma u Beogradu.