22. rujan

Film 'Slatkorječivost' otvara novu sezonu Kinoteke, evo što još gledamo

20.09.2023 u 09:40

Bionic
Reading

Nova sezona zagrebačkog kina Kinoteka otvara se u petak, 22. rujna projekcijom filma 'Slatkorječivost', atmosferičnom psihološkom dramom redateljice Joyce Chopra nagrađenom Velikom nagradom žirija na Sundanceu

Taj skriveni dragulj američkog nezavisnog filma iz osamdesetih, koji se prikazuje u novoj restauraciji, govori o petnaestogodišnjoj Connie koja dane provodi lutajući shopping centrima s prijateljicama, sve dok jednoga dana ne zapne za oko tajanstvenom neznancu.

Kako se ističe u najavi, Joyce Chopra majstorski koristi elemente bajke i žanrovskog filma kako bi ispričala modernu verziju Crvenkapice i tako dočarala proturječne osjećaje koji prate odrastanje, osamostaljivanje i buđenje seksualnosti.

Riječ je o adaptaciji kratke priče američke spisateljice Joyce Carol Oates, u kojoj glume Laura Dern u jednoj od svojih prvih uloga te nedavno preminuli Treat Williams, čiji je lik inspirirao čitav niz filmskih negativaca.

Izvor: Društvene mreže

Nakon projekcije filma u prostoru kafića nastupa Swing Brigade. Ulaz na projekciju filma i koncert je besplatan, a karte se preuzimaju na dan projekcije na blagajni kina.

Među novitetima i 'Kolibrić'

Među novitetima je "Kolibrić", adaptacija istoimenog književnog hita Sandra Veronesija, priča koja prati firentinskog oftalmologa, čiji se život promijeni nakon što ga posjeti terapeut njegove supruge.

Ta romantična obiteljska saga redateljice Francesce Archibugi, koja obuhvaća šezdesetak godina, predstavlja i impresivnu glumačku ekipu predvođenu Pierfrancescom Favinijem, Bérénice Bejo i Nannijem Morettijem.

Distribucijska kuća MCF i Naklada Ljevak će na prve tri projekcije nasumičnim odabirom podijeliti pet primjeraka tog romana, a svi koji u Kinoteci pogledaju film s ulaznicom ostvaruju 30 posto popusta na roman u knjižari Ljevak na Trgu bana Jelačića.

Na repertoaru i nagrađivani dokumentarac Mile Turajlić

Na repertoar stiže i "Dosje Labudović: Nesvrstani", nagrađivani dokumentarac Mile Turajlić u kojem se bavi filmskim arhivom Stevana Labudovića, osobnog snimatelja Josipa Broza Tita.  Film je svjetsku premijeru imao na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA), a na Pulskom filmskom festivalu osvojio je nagradu za najbolju hrvatsku manjinsku koprodukciju.

U ovom tjednu prikazuju se i hrvatski filmovi "Hotel Pula" Andreja Korovljeva, "Pelikan" Filipa Herakovića i "Smrt djevojčice sa žigicama" Gorana Kulenovića.

Na repertoaru su i kriminalistički triler "Amore" talijanskog redatelja Andreje di Stefana, "Beskrajna ljubav" Emanuelea Crialesea i "Najsretniji čovjek na svijetu" Teone Strugar Mitevske.

Tu su i tri filma o kojima se ljetos najviše razgovaralo "Oppenheimer" Christophera Nolana, "Barbie" Grete Gerwig i "Asteroid City" Wesa Andersona.

U okviru Matineje prikazat će se "Titina", norveški animirani film o izumitelju cepelina, koji se zajedno sa svjetski poznatim istraživačem Ronaldom Amundsenom upušta u avanturu otkrivanja Sjevernog pola.