špijunska priča

Žena bez važnosti - da je muškarac, bila bi poznata kao James Bond, a ovako je njezina priča dosad bila neispričana

07.11.2022 u 16:48

Bionic
Reading

Žena bez važnosti zadivljujuća je i istinita priča o špijunki u Drugom svjetskom ratu – Virginiji Hall, mladoj Amerikanki iz visokog društva koja je raspirila pokret otpora u Francuskoj. Knjiga je prevedena u više od 15 zemalja, a prava su također prodana i Paramountu za film u kojem će glumiti Daisy Ridley. U međuvremenu je i Netflix snimio film o toj premalo poznatoj junakinji!

Godine 1942. GESTAPO je poslao hitnu poruku:

Ona je najopasnija od svih savezničkih špijuna. Moramo je pronaći i uništiti.

U rujnu 1941. mlada Amerikanka korača hotelom u Lyonu u francuskoj pokrajini Vichy. Njezini lažni dokumenti potvrđuju da je novinarka. Sakrivajući drvenu nogu svojim odlučnim hodom i zapanjujućom ljepotom, ona dolazi kako bi osnažila pokret otpora.

Ubacivši se u Zapovjedništvo Vichyja, obučavajući civile gerilskom ratovanju i spašavajući tajne agente iz nacističkih logora, Virginia Hall postala je do 1942. najtraženija meta GESTAPO-a. Bila je prva žena koju su Saveznici poslali na tajni zadatak u Francusku, a njezina inteligencija i odlučnost pomogli su promijeniti tijek rata – ali ni tada njezina borba ne završava.

Ova špijunska priča, dosad neispričana, razotkriva detalje o nesreći u lovu u kojem je izgubila nogu, o diskriminaciji zbog invaliditeta protiv koje se borila i o njezinom tajnom životu koji je trijumfirao nad nedaćama.