VARAŽDIN

Zbor Bečkih dječaka na otvorenju VBV-a

15.06.2012 u 21:57

Bionic
Reading

Zbor bečkih dječaka otvorit će, zajedno s Bach consortom iz Beča, 42. Varaždinske barokne večeri tijekom koji će se održati dvadeset koncerata domaćih i stranih glazbenika

U Trakošćanu je predstavljen bogat i sadržajan program ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri koje će se održati od 21. rujna do 2. listopada, kada će Varaždin ponovno živjeti u duhu barokne glazbe.

'Otvorenje festivala bit će senzacionalno i jedno od zasigurno najvećih kulturnih događanja ove godine u Hrvatskoj. Bit će to glazbeni spektakl, za koji već sada vlada veliki interes. Nakon dvije godine pregovaranja uspjeli smo dogovoriti gostovanje svjetski poznatog zbora, Zbor Bečkih dječaka. Presretan sam što smo uspjeli osigurati dolazak i ostalih renomiranih domaćih i inozemnih glazbenika i ansambla u Varaždin, koji uistinu ima priliku u idućim godinama postati upravo na ovim odličnim temeljima centar kulturnog elitnog turizma', naglasio je Davor Bobić, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri, pozvavši na snažnije povezivanje festivala i turizma.

Od četiri postava ravnopravna po kvaliteti, kako je objasnio, na otvorenje festivala u Varaždin dolazi postav od pedeset Bečkih dječaka. Zahvaljujući partnerstvu Varaždina i Austrije, koja je ove godine zemlja partner VBV-a, njihov predstavnik već je boravio u Varaždinu i na Trakošćanu gdje nije krio oduševljenje viđenim.

Naglasivši da je iznimno ponosna na partnerstvo i suradnju, austrijska veleposlanica u Hrvatskoj Andrea Ikić Bohm pohvalila je organizatore za odličan program.

'Imamo odlične veze koje treba njegovati i razvijati. Kada sam vidjela kako su organizatori entuzijastični i odlučni u želi da Zbor Bečkih dječaka dovedu u Varaždin, odlučila sam pomoći koliko je to u mojoj moći. Jako sam sretna što je potvrđeno partnerstvo jer su Varaždinske barokne večeri događaj poznat ne samo u Hrvatskoj i Austriji, već i mnogo šire', istaknula je Ikić Bohm te najavila otvaranje izložbe u organizaciji Austrijskog kulturnog foruma uoči otvorenja VBV-a.

Prisjetivši se prošlogodišnjeg partnerstva Poljske i VBV-a, kojeg je ocijenio jednim od ključnih kulturnih događanja za vrijeme predsjedanja Poljske EU-om, poljski veleposlanik u RH Wieslav Tark zahvalio se organizatorima što su u ovogodišnji program uvrstili i poljskog orguljaša Angreza Bialka.

Iz programa ovogodišnjeg festivala valja izdvojiti baroknu komičnu operu 'Los Elementos' koju će izvesti orkestar i solisti Le tendre amour, a bit će održan i koncert uz baroknu kavu te uz svijeće. Prvi put bit će upriličen barokni koncert uz tradicionalnu berbu grožđa na Vinskom vrhu gdje će nastupiti glazbenici Hrvatskog baroknog ansambla koji su nastupili na Trakošćanu.