NA HVARU

Završilo snimanje filma 'Ribanje i ribarsko prigovaranje' u režiji Milana Trenca

19.10.2018 u 09:45

Bionic
Reading

Na otoku Hvaru završilo je snimanje dugometražnog igranog filma 'Ribanje i ribarsko prigovaranje', narativni spjev u tri dijela u kojem Petar Hektorović opisuje svoj trodnevni put od Hvara do Brača i Šolte, u režiji Milana Trenca

Petra Hektorovića u filmu glumi Rade Šerbedžija, Leon Lučev utjelovljuje ribara Paskoja Debelju, njegova sina Lorenco Damjanić, a Nikolu Zeta Bojan Brajčić.

Časnu sestru koja brine o pjesniku glumi Inge Appelt, a u filmu su angažirane i mlade glumačke snage Filip Mayer, koji glumi mladog Hektorovića i Romina Tonković koja će utjeloviti pučanku.

Trenc osim režije potpisuje i scenarij filma, a producirao ga je Boris Veličan. Direktor fotografije je Ivan Zadro, autorica maske Sanja Hrstić Kuterovac, kostimografkinja Emilija Šušković, scenograf Ivan Ivan.

'Snimanje je bilo teško jer se većina djela odvija na moru. Bilo je tu jako puno brodova pa smo morali voditi računa i o njihovom prebacivanju s jedne lokacije na drugu, a vrijeme nam je bilo ključan faktor', izjavio je u povodu završetka snimanja izvršni producent filma, Boris Veličan, a prenosi Hrvatski audiovizualni centar.

Po njegovim riječima, proračun za povijesni film na otoku trebao je biti puno veći, pa su se snalazili na razne načine, no osobito je zahvalan 'lokalnim starosjediocima' koji su im izlazili u susret svakom prilikom.

'Ribanje i ribarsko prigovaranje' sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, a projekt su potpomogli i gradovi Stari Grad i Hvar.