'MUMIJA' NA AUKCIJI

Filmski plakat horora iz 1930-ih prodaje se za milijun i pol dolara

17.10.2018 u 09:49

Bionic
Reading

Aukcijska kuća Sotheby's nudi jedan od tri preostala originalna filmska plakata američkog crno-bijelog horora 'Mumija' iz 1932., s Borisom Karloffom u glavnoj ulozi. Cijena je milijun do milijun i pol dolara

Originalna litografija iz 1932. kupljena je na jednoj od aukcija 1997., tada za 453.500 dolara, a sada Sotheby's za nju očekuje iznos od milijun i pol. Ako se proda po toj cijeni, poster 'Mumije' postat će daleko najskuplji filmski plakat svih vremena.

Riječ je o klasičnom primjerku litografskog plakata, tehnike koju su filmski studiji napustili već 1940-ih. Dizajn potpisuje Karoly Grosz, Universalov art direktor koji je radio i postere za druga poznata čudovišta ovog studija, Frankensteina i Draculu.

Film 'Mumija' režirao je Karl Freund inspiriran urbanom legendom o Tutankamonovu prokletstvu. Radnja se odvija u Egiptu, u kojem istraživači pronalaze mumiju drevnog egipatskog svećenika Imhotepa te je slučajno oživljavaju čitajući drevni papirus. U glavnoj ulozi pojavio se legendarni Boris Karloff, široj javnosti najpoznatiji kao Frankenstein u hororu iz 1931.

Mumija Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Upravo na krilu Frankensteina i drugih Universalovih horor-hitova, i 'Mumija' je postigla veliki uspjeh, a Universal je snimio nekoliko nastavaka, 'The Mummy’s Hand', 'The Mummy’s Tomb', 'The Mummy’s Ghost' i 'The Mummy’s Curse'. Slijedio je 'Abbott and Costello Meet the Mummy' 1955., a u šezdesetim i sedamdesetim snimljena su još četiri filma u produkciji britanskog Hammer Filmsa i distribuciji Universala.

U novije vrijeme, 1999., izašla je prva 'Mumija' s Brendanom Fraserom, koja je pokrenula popularnu franšizu. Prošle godine snimljen je reboot s Tomom Cruiseom, ali ne s previše uspjeha.