split

Završeno 69. Splitsko ljeto, dodijeljene nagrade

16.08.2023 u 09:47

Bionic
Reading

Završeno je 69. Splitsko ljeto na kojem su Juditu u glazbenom programu osvojili Ukrajinac Orest Shourgot, a Juditu za dramski program predstava 'Ana Karenjina' u koprodukciji Dramskog studija Prazan prostor i Kraljevskog pozorišta Zetski dom te u režiji Mirka Radonjića

U obrazloženju nagrade Judita za glazbeni program navodi se među ostalim da je riječ o nesvakidašnjem igranju s instrumentom što je podarilo kristalno jasne tonove, veliki spektar dinamičkog nijansiranja, ritmičnost i fraziranje koji nisu prepušteni slučaju. Članovi žirija su naveli kako su time ostvarene najmanje dvije osobine velikih izvođača, a to su lakoća i promišljenost.

Za drugu pak Juditu, onu dramsku, žiri obrazlaže kako je ansambl predstave 'Ana Karenjina' ostvario zahtjevan i opsežan izvedbeni zadatak u povremeno iznimno detaljnoj i obuhvatnoj dramatizaciji razvedenoga istoimenog romana Lava Nikolajeviča Tolstoja.

'Pokazali su virtuozno vladanje kazališnim alatima kojima su s pravom mjerom oblikovali pozornički svijet bez samodostatne demonstracije izvedbenih vještina, a uz suptilnu i neprovokativnu izravnu komunikaciju s gledateljima, kojom su uspješno podržali njegovu zajedničku izvođačko-gledateljsku izgradnju i recipijentov osjećaj življenja u realiziranim prizorima', piše među ostalim u obrazloženju nagrade. Ovogodišnje Splitsko ljeto završilo je nakon što je odigrana predstava 'Gazdarica' Carla Goldonija i Petera Turrinija te podijeljene nagrade.

Član Festivalskog vijeća Tomislav Đonlić službeno je zatvorio ovogodišnje 69. Splitsko ljeto rekavši kako je program bio raznovrstan te vjeruje da je svatko od publike mogao pronaći nešto za sebe, dok je ravnatelj Drame Ivan Plazibat preuzeo Juditu za predstavu koja je, kako kaže, bez kompromisna i iznimni kazališni čin koji prelazi granicu uobičajene predstave.

69. Splitsko ljeto je otvoreno na Peristilu 14. srpnja premijerom opere 'Tosca' Giacoma Puccinija kojom je ravnao Ivo Lipanović, a održavalo se na 14 gradskih lokacija na kojima je održano 46 programa.

Gledatelji su tijekom posljednjih mjesec dana mogli uživati u operama, dramama, plesnim i koncertnim izvedbama, ali i u likovnim izložbama i promocijama knjiga na carskom Peristilu, u Vili Dalmacija, Plinari, Šperunu, u uvali Bene. Festivalski programi su se odvijali i na otvorenim pozornicama Vrlike i Šolte, a gostovali su i na Dubrovačkim ljetnim igrama.