NA TVRĐAVI BOKAR

Premijera monodrame 'Maske' na 74. Dubrovačkim ljetnim igrama

12.08.2023 u 23:50

Bionic
Reading

Monodrama 'Maske' Dražena Šivaka premijerno je prikazana u subotu navečer na tvrđavi Bokar u sklopu dramskog programa 74. Dubrovačkih ljetnih igara

Treća ovoljetna dramska premijera na Igrama je koprodukcija Dubrovačkih ljetnih igara i Umjetničke organizacije Grupa u suradnji sa Scenom Ribnjak. Redatelj i glumac Dražen Šivak istaknuo je povodom premijere kako se u predstavi bavi maskama u različitim oblicima i razdobljima.

'Od onih koje potječu od životinja, potom commedie dell'arte, u kojoj svaka maska govori o nekom dijelu ljudske prirode i nečemu što nas se i danas na neki način tiče. Jer i danas igramo Pometa i Skupa, koji su klasični likovi commedie dell'arte Arlecchino i Pantalone. Naravno, i maske tzv. dvorske lude i klaunske maske', izjavio je Šivak.

'Maska isto govori i o ljudima. Ona nije u kazalištu za zabavu, jer pod maskom možemo reći nešto što inače možda ne bi smjeli. Glumcu je maska kao povećalo jer mu daje moć da neke stvari pojača i poveća te da budu vidljivije', rekao je.

Uz glumca i redatelja Dražena Šivaja, autorski tim čine Patrik Gregurec i Karla Leko koji potpisuju dramaturgiju, kostimografkinja je Petra Pavičić, kreativna suradnica Maja Posavec, oblikovatelj svjetla Bartul Pejković, autor songa Željko Vukmirica i producentica Umjetničke organizacije Grupa zadužena Ida Klemenčić.

Reprizna izvedba je 13. kolovoza.