PREDAVANJE ROBERTA PFALLERA

Zašto govorimo jedno da bismo postigli drugo

04.06.2013 u 11:00

Bionic
Reading

U Zagrebačkom kazalištu mladih 3. lipnja u 20 sati poznati austrijski filozof i teoretičar psihoanalize Robert Pfaller održao je predavanje na temu 'O drugim svjetovima – i njihovoj funkciji za prve svjetove' u organizaciji Subversive Festivala. Razgovor s austrijskim gostom moderirao je Srećko Horvat

'O čemu moramo maštati da bismo mogli živjeti nešto drugo? Koje fiktivne svjetove moramo stvarati kako bismo ostvarili ili održali neki drugi stvarni svijet?' glase neka od pitanja postavljena u najavi predavanja austrijskog teoretičara psihoanalize i pronicljivog analitičara društvenih stanja Roberta Pfallera, čijim je sinoćnjim gostovanjem nastavljena aktivnost Subversive Festivala, iako je on sam prije koji tjedan završio svoje vjerojatno najbolje izdanje.

Pfallerovo gostovanje pokazalo se iznimno aktualnim u ovom društvenom trenutku Hrvatske, u kojem se na više načina, primjerice pričom o ćirilici ili sakupljanju potpisa za referendum o braku, demonstrira koliko se u društvu deklarativno zastupa jedno, s ciljem da se postigne nešto posve drugo. Pred pedesetak ljudi u publici, uz moderiranje Srećka Horvata, Robert Pfaller sinoć je u ZKM-u održao intrigantno predavanje na ovu temu pokazujući da se privatno i javno, odnosno političko itekako nadopunjavaju, pa čak i proizlaze jedno iz drugog.


Pfaller je, između ostaloga, istaknuo paradokse postmoderne tolerancije, koji se odlično zrcale u radu komičara Sashe Barona Cohena, čiji je 'Borat' primjer razotkrivanja licemjerja koje je u korijenu političke korektnosti. U jednom drugom kontekstu, onom ljubavnom, također se može prepoznati ta podvojenost komunikacije, pa se tako na prvom izlasku s partnerom neće direktno tražiti seks (iako ga se želi!), nego će se ta namjera iskomunicirati, primjerice, pozivom na piće ili čašicu razgovora. Ljubavni odnosi u postmodernom društvu su, smatra Pfaller, izgubili dio svoje mistike zbog forsiranja transparentnosti među partnerima, koji – nažalost ili na sreću – više nemaju međusobno tajni pa su time i međusobno manje zanimljivi.

Zanimljiva je i njegova teza o tome da igranje nasilnih igara ima blagonaklon efekt na društvo, jer se kroz njih iživljavaju nasilni impulsi koje postoje u svakom čovjeku, ali na način koji ne dovodi do fizičke ugroze za druge.

Sve to se zrcali i u promjenama koje je u proteklih nekoliko desetljeća doživio javni prostor pa se danas ljudima omogućava izražavanje osjećaja, ali ne i mišljenja u javnom prostoru. Naročito se velika promjena dogodila kad je riječ o pušenju, koje je prije dva-tri desetljeća bila općeprihvaćena društvena aktivnost pa i od onih koji su nepušači, a danas je jedan od najvećih društvenih tabua, u kojem se i vidi kako se država prema odraslima odnosi kao prema djeci.

Zanimljivo predavanje Roberta Pfallera potaknulo je i publiku na pitanja pa se - nakon što je austrijski gost završio svoje izlaganje – razgovaralo još sat vremena.