26. do utorka 30. studenog

Započinje online izdanje 21. Naj, naj, naj festivala

25.11.2021 u 13:16

Bionic
Reading

Kroz pet festivalskih dana od 26. do 30. studenog na YouTubu kanalu GK Žar ptica, djeca besplatno mogu pogledati šest najboljih dječjih predstava iz Hrvatske. 21. Naj, Naj, Naj festival, posvećen je 40. godišnjici Žar ptice

Nažalost, vrlo teška epidemiološka situacija uvjetovala je da se festivalske predstave sa scene premjeste na YouTube kanal GK Žar ptica, kako bi bile dostupne što većem broju djece, navodi se u najavi.

Najboljih šest od sedam odabranih domaćih predstava, po izboru ovogodišnje selektorice Ane Prolić, bit će emitirani od petka 26. do utorka 30. studenog. Svaka predstava na ovoj video platformi bit će dostupna 2 sata od početka emitiranja, a prikazivat će se po sljedećem rasporedu:

  • Pustolovine baruna Munchausena (GK Žar ptica) petak 26. studenog u 18 sati
  • Plavo sunce na žutom nebu (KD Pinklec) 27. srudenog u 18 sati
  • Patka, smrt i tulipan (VRUM) 28. studenog u 11 sati
  • Ratovi svjetova (Teatra Bajsić i prijatelja) 28. studenog u 18 sati
  • Caffe Kraljevstvo (Kazališta lutaka Zadar) 29. studenog u 18 sati, te
  • Miš u toću (GKL Split) 30. studenog u 18 sati

Predstava Najljepši posao na svijetu GK Trešnja, neće biti prikazana na YouTube kanalu, ali će biti u konkurenciji za jednu od šest nagrada o kojima će odlučivati žiri u sastavu Marija Sekelez, Željka Turčinović i Tomislav Čadež.

Kako se razvijala Žar ptica

U studenom 1981. registrirano je novo zagrebačko dječje kazalište Teatar Žar ptica, sa sjedištem u staroj Vlaškoj.

Tomica Milanovski bio je osnivač i prvi ravnatelj putujućeg dječjeg kazališta. Iako "stvoreno iz ničega" kako i kaže legenda o istoimenoj Žar ptici - zahvaljujući entuzijazmu vrsnih umjetnika, kazalište je došlo do svakog djeteta i u najudaljenijem mjestu u Hrvatskoj. Teatar Žar ptica 1997. godine postaje Gradsko kazalište.

2000. godine Milanovskog nasljeđuje ravnateljica Marija Sekelez, koja nastavlja graditi Žar pticu s 'novim' početkom - kao novootvoreno Gradsko kazalište s vlastitom dvoranom. Ne samo da su djecu ubrzo privukle predstave koje se prikazuju u Bijeničkoj 97 - uslijedila je i organizacija međunarodnog Naj, naj, naj festivala kao i brojna međunarodna gostovanja i preko 80 nagrada kazalištu od kojih i sedam Nagrada Hrvatskog glumišta za najbolju dječju predstavu.

Žar pticu od početaka do danas, kada ju vodi Drago Utješanović, krase impresivne brojke od preko 8000 izvedenih predstava i 1600000 gledatelja. Zahvaljujući se našim gledateljima na brojnim kazališnim druženjima u Žar ptici i na brojnim gostovanjima, pozivamo ih i na ove godine, iznimno online druženje na predstavama Naj, naj, naj festivala.