Artistic Administration and Producing Forum

Započeo drugi dio programa Opera Europe u HNK

21.03.2024 u 18:25

Bionic
Reading

Artistic Administration and Producing Forum, drugi dio susreta opernih profesionalaca Opera Europe, na kojemu će 70 predavača iz različitih zemalja razmjenjivati iskustva, prakse i ideje kojima se služe u umjetničkoj produkciji opere, započeo je u četvrtak u Hrvatskom narodnom kazalištu

Najveće udruženje opernih kuća i festivala Opera Europe, koji je sa svojim programom u zagrebačkome HNK započeo 18. ožujka, danas nastavlja s drugim dijelom svoga programa pod nazivom Artistic Administration and Producing Forum, koji će, uz producente, voditi i intendanti, direktori i voditelji produkcija koji će se baviti razmjenjivanjem pozitivnih praksa, ideja, izazova i alata kojima se svakodnevno služe u poslovanju i umjetničkoj produkciji.

Prvi dio programa, Opera Management Course, bio je posvećen produkcijskome aspektu izvedbenih umjetnosti, kao što su planiranje, financijsko upravljanje te administrativna pitanja. U okviru Artistic Administration and Producing Foruma održat će se predavanja, radionice i okrugli stolovi na kojima će se tematizirati izazovi u opernome svijetu čiji je cilj umrežavanje i uspostava kontakata, poručila je intendantica HNK Iva Hraste Sočo.

'Imamo mogućnost organizirati dva foruma unutar asocijacije Opera Europa. Prvi je bio Opera Management Course za producente vodećih producentskih ureda iz Europe koji su tri dana na intenzivim radionicama i tečajevima razmjenjivali iskustva, a danas počinje Artistic Administration and Producing Forum (AAPF) koji okuplja 70-ak intendanata, ravnatelja i umjetničkih voditelja iz raznih produkcijskih kuća', kazala je Hraste Sočo, dodavši da je HNK-u Opera Europa omogućila da se umreži i dobije veću vidljivost u Europi.

Obuljen Koržinek: Izvedbene umjetnosti posljednjih godina dobivaju na vidljivosti

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek poručila je da izvedbene umjetnosti u Hrvatskoj posljednjih nekoliko godina dobivaju na vidljivosti, istaknuvši kao razlog činjenicu da je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja čija su kazališta tijekom pandemije bila otvorena.

'U proteklih nekoliko godina imali smo izvanredna dostignuća što se tiče opere i izvedbenih umjetnosti. Mi smo jedna od rijetkih zemalja u kojoj su kazališta bila otvorena tijekom pandemije. Poruka je da su umjetnosti važne i nismo dali da stanu, već smo imali manje produkcije', kazala je. Dodala je i da je taj potez 'stvorio kulturni kapital koji je omogućio da kulturni život u punini vratimo lakše i brže nego drugi'.

Podsjetila je da je Ministarstvo lani donijelo novi Zakon o kazalištu, zbog kojega mnogi mladi umjetnici dolaze u ansambl, čime se stvaraju nove prilike za mlade, a povećava se interes publike, te da je u svome mandatu Ministarstvo uvelo pozitivne promjene, kao što je gradnja druge scene u HNK.

'Drago mi je da naša nacionalna kazališna kuća može iskomunicirati sve ovo što smo zajedno napravili zadnjih godina, kao što je povijesno postignuće gradnje druge scene, omogućili smo odlazak umjetnika u mirovinu pod posebnim uvjetima, a novim izmjenama značajno smo povećali plaće u HNK, i posebno smo ponosni na to što smo u mandatu pokrenuli Projekt HNK', kazala je.

Susret intendanata, producenata i profesionalaca iz područja operne umjetnosti Opera Europa, koji već dugi niz godina gostuje u zemljama diljem Europe kao što su Mađarska, Italija, Španjolska, Austrija, Francuska, Poljska i Njemačka, ove godine prvi put gostuje u zagrebačkom HNK. Prvi je puta u Zagrebu trebao biti održan 2020. no odgođen je zbog pandemije.