POKLON ZA 18. ROĐENDAN

Njemačka dijeli 100 eura kulturnog džeparca, do novca mogu i mladi Hrvati

27.02.2024 u 10:04

Bionic
Reading

Njemačko ministarstvo kulture drugu godinu zaredom građanima koji su upravo napunili 18 godina daruje džeparac od 100 eura koji mogu potrošiti na širok raspon kulturnih proizvoda, od ulaznica za izložbe, koncerte, kino i kazalište, preko glazbenih instrumenata i opreme, pa sve do tečaja za različite kulturne aktivnosti

Kulturna propusnica (Kulturpass), slobodnije prevedena kao 'kulturni džeparac', dostupna je svima rođenima 2006. koji žive u Njemačkoj, uključujući one koji u njoj imaju boravište, a prijave su otvorene do 1. ožujka. Njemačka ministrica kulture Claudia Roth procjenjuje da ponudu može iskoristiti oko 750 tisuća osoba.

Uz olakšavanje pristupa kulturnim događajima za mlade, namjera njemačke vlade je pomoći lokalnim kulturnim djelatnicima i tvrtkama koje je pogodila pandemija koronavirusa. Pored ulaznica za koncerte, kina i kazališta, knjige, ploče, CD-e, note ili glazbene instrumente, džeparac se može iskoristiti za tečajeve (glazba, slikanje, ples i sl.) te članstva (iskaznice za knjižnice, godišnje ulaznice za muzeje), pod uvjetom da je riječ o jednokratnom plaćanju određene usluge.

Usluga je prije svega orijentirana na lokalne pružatelje, pa u njoj ne sudjeluju prodavači streaming usluga, računalnih igara i velike prodajne platforme za online naručivanje. Ipak, najveća stranica za prodaju ulaznica u Njemačkoj, Eventim, uključena je u ponudu.

Njemački gradovi Izvor: Profimedia / Autor: Oliver Wintzen / robertharding / Profimedia

Prošle godine, kad je ova usluga uvedena, svojih 100 eura iskoristilo je 285.445 osoba, kažu iz njemačkog ministarstva kulture na upit ARD-a. Oni su ovaj iznos iskoristiti za gotovo 1,14 milijuna rezervacija usluga ili proizvoda u vrijednosti od oko 23 milijuna eura. Samo putem Eventima u prošloj godini rezervirano je gotovo 80 tisuća ulaznica za koncerte, predstave ili kino.

Više informacija o ovoj usluzi njemačke vlade možete pronaći na stranicama Kulturpassa (na njemačkom).