PILOT PROGRAM PODRŠKE

Zaklada Kultura nova dijeli 2,1 milijun kuna

  • Autor: Gordan Duhaček
  • Zadnja izmjena 27.09.2012 12:20
  • Objavljeno 27.09.2012 u 09:37
Zaklada Kultura nova

Zaklada Kultura nova

Izvor: tportal.hr / Autor: Zaklada Kultura nova

U Zagrebu je predstavljen Pilot program podrške Zaklade Kultura nova, usmjeren prema organizacijama civilnog društva na području suvremene kulture i umjetnosti koje provode projekte i programe u 2013. godini

Iako Kaptol nije poznat po tome da privlači suvremenu umjetnost i izvaninstitucionalnu kulturu, u prostoru Tribina Grada Zagreba (na adresi Kaptol 27) bila okupljena jaka i reprezentativna ekipa predstavnika zagrebačke neovisne kulture. Tamo su se od 10 do 12 sati mogli vidjeti, primjerice, Festival novog cirkusa, pa Bacači sjenki, Attack, Multimedijalni institut Mama, Plesni centar Tala, Booksa, Bad Co., utjelovljeni u ljudima koji ih vode. A svi su se okupili kako bi čuli prezentaciju ravnateljice Zaklade Kultura nova Dee Vidović o Pilot programu podrške koji bi u 2013. trebao olakšati, usustaviti i u okvire jasnih i detaljnih kriterija postaviti djelovanje nezavisne kulturne scene, za što se ona sama uvijek najviše zalagala.

Vidović je održala predstavljanje novog programa podrške, za koji je krajnji rok prijave 22. listopada, a osim u Zagrebu Pilot program podrške će ovih dana biti predstavljen zainteresiranima i u Rijeci, Splitu i Osijeku. Pilot program je podijeljen u tri područja za prijave, od kojih se prvo bavi razvojem pojedinih djelatnosti organizacija, drugo je usmjereno na razvoj umjetničkih ideja, a treće za razvoj suradničkih platformi.

Zaklada Kultura nova planira podijeliti dva milijuna i 100 tisuća kuna u Pilot programu, s time da je za prvo programsko područje osigurano milijun i 200 tisuća, za drugo 200 tisuća, a za treće 700 tisuća kuna.

Novčana podrška se može tražiti u dvije kategorije, kada je riječ o najizdašnijem području razvoja pojedinih djelatnosti organizacija: prva je produkcija, promocija, medijacija i/ili distribucija radova domaćih umjetnika u svim disciplinama suvremene umjetnosti, a druga upravljanje javnim prostorima (npr. galerije, klubovi, centri itd.) za suvremenu kulturu i umjetnost. Na javni poziv za razvoj pojedinih djelatnosti organizacija mogu se prijaviti udruge građana ili umjetničke organizacije koje su registrirane u Republici Hrvatskoj i koje aktivno djeluju najmanje dvije godine.

Dea Vidović je u svojoj prezentaciji detaljno objasnila proces prijave, za koji postoji i iscrpan Vodič za prijave na službenoj stranici Zaklade Kultura nova, koji svjedoči o ozbiljnosti pristupa u radu, ali i o tome da Ministarstvo kulture, kao osnivač Zaklade, nema namjeru raspodjeljivati novčana sredstva na način koji se prakticira u, primjerice, Gradu Zagrebu, dakle 'po babi i stričevima'. Također, svi koji trebaju dodatna pojašnjenja mogu se svojim pitanjima obratiti Zakladi na e-mail pilot@kulturanova.hr do 15. listopada.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi