ZagrebDox

Povratak na 'staro normalno' uz nove programe i nagrade, evo koje ćemo filmove gledati

09.03.2023 u 14:41

Bionic
Reading

Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox u svom se 19. izdanju, koje će se održati od 26. ožujka do 2. travnja u kinu Kaptol Boutique Cinema, nakon pandemijskih godina vraća na 'staro normalno', uz veći broj filmova, nove programe i nagrade

Od 1300 prijavljenih filmova odabrano je njih 116 za 12 filmskih programa, za Veliki pečat natječe se po 20 filmova u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji. Dosad su sudjelovali na više od 130 festivala, na mnogima su i nagrađivani.

Ovogodišnji festival održava se, rekao je direktor i glavni selektor Nenad Puhovski, nakon loših godina i onih neizvjesnih pred nama. "U međuprostoru između prošlosti i budućnosti, vraćamo se na neku vrstu starog normalnog, na svoje korijene i želimo pokazati bogatstvo svijeta, dokumentaraca i autora", ustvrdio je u četvrtak na konferenciji za novinare.

Vraćaju se programi Happy Dox i Glazbeni Globus, "kako sve ne bi bilo dramatično, mračno i turobno", a tu su i neki novi - Green Dox s ekološkim temama, Festivalski hitovi i Moj fokus, s izborom nekog istaknutog filmaša.

Festival otvara "Fantastični stroj", nagrađen na Sundanceu i Berlinalu, koji nas, rekao je Puhovski, vraća na poziciju preispitivanja onoga što radimo s filmom, videom, audiovizualnim pričanjem priča kroz povijest, ali i danas, sa sve tehnički sofisticiranijim alatima.

Producent Hrvoje Pukšec istaknuo je da su, unatoč konverziji cijena iz kune u euro, zadržati manje više iste cijene ulaznica kao prošle godine, a od novosti izdvojio onu da je EFA uvrstila ZagrebDox među 30-ak festivala čiji se pobjednici izravno natječu za 'europskog Oscara' i da je uvedena nagrada za kratkometražni dokumentarac.

Od tema međunarodne konkurencije ističu se ona o ratu u Ukrajini, s filmovima "Istočna fronta" Vitalyja Manskog i Yevhena Titarenka, "Hamletov sindrom" Elwire Niewiere i Piotra Rosołowskog, "Na skliskom terenu" Kirilla Nenasheva.

O tome što znači biti žena kroz susret s kurdskim ratnicama u filmu "Vrata sna" govori iranska redateljica Negin Ahmadi, dok "Skrivena pisma" Violet Du Feng otkrivaju tajni jezik kineskih žena koje nisu smjele čitati i pisati. "Ljepota i krvoproliće" oskarovke Laure Poitras, nominiran za ovogodišnjeg Oscara, priča je o umjetnici i aktivistici Nan Goldin.

"Apolonia, Apolonia" Lee Glob, portret je mlade žene i umjetnice, "Alis" Clare Weiskopf i Nicolása van Hemelrycka prikazuje nemilosrdne ulice Bogote, a Theo Montoya filmom "Anhell69" istražuje snove, sumnje i strahove jedne uništene generacije.

Iz Južne Amerike stižu i "Suho tlo u plamenu" Joane Pimenta i Adirleya Queirósa, "Cabralovo sjećanje" Welketa Bunguéa i "Tvrdo srce" Martína Benchimola.

Klimatskim promjenama bave se "Izlazak" Evgenia Arbugaeva i Maxima Arbugaeva, smješten na obale sibirskog Arktika, nominiran za Oscara, "Aralkum" Mile Zhluktenko i Daniela Asadi Faezija, i "Tkivo planine" Valentine Shasivari.

"Rojek" Zaynê Akyol bavi se ISIS-om, "Susjed Abdi" Douwea Dijkste tematizira nasilje, kao i "Manifest" Angie Vinchito, a u međunarodnoj konkurenciji su još "Međuzbroj" Mohammadreza Farzada i "Divlje ranjene životinje" Jakoba Pagel Andersena.

  • +7
Predstavljen 19. ZagrebDox Izvor: Cropix / Autor: Vanesa Pandzic

Regionalni filmovi s temama od ekologije do nogometa

Regionalna konkurencija ovogodišnjeg ZagrebDoxa, koji počinje 26. ožujka u kinu Kaptol Boutique Cinema, obuhvaća 20 filmova velikog raspona tema, od ekologije, obiteljskih i međuljudskih odnosa do suočavanja s prošlošću i nogometa.

Film "Osam poglavlja" osmero autora (Jasmina Beširević, Tonći Gaćina, Dalija Dozet, Anja Koprivšek, Petar Vukičević, Judita Gamulin, Katarina Lukec i Tiha K. Gudac), prikazuje živote osam ženskih likova, u rasponu od pet do 85 godina, najavljeno je u četvrtak na konferenciji za novinare.

"Majčino mlijeko" Isaaca Knights-Washbourna, "nježna je meditacija o majčinstvu i lancima koji nas povezuju, ali i guše", "Soba za ljubav" Suzane Dinevski pogled je u intimni svijet bračnih posjeta u najozloglašenijem zatvoru Idrizovo, "U posjetu fortuni" Matyasa Kalmana donosi priču neočekivanom dobitku na lutriji, a onu o ljubavi oca i kćeri "Tišina stabala banane" Eneosa Çarka.

U prvijencu "Prizori s mojim ocem" Biserka Šuran razgovara s ocem o zajedničkoj prošlosti i povijesti Balkana, film "Lina" Jasmine Beširević prikazuje svijet 9-godišnje djevojčice kroz razvod roditelja, dok Nikolaus Geyrhalter u filmu "Van prostora i vremena", prati tragove smeća diljem planeta.

"Između revolucija" Vlada Petrija propituje društvene tabue, autoritet, religiju i uloge žena u Iranu i Rumunjskoj, "Dezerteri" Damira Markovine, hibridni je dokumentarni esej o izgubljenoj mostarskoj ratnoj generaciji, s prošlošću se suočava i "Hotel Hope" Bojana Stojčića o Daytonskom mirovnom sporazumu, dok "Istražitelj" Viktora Portel propituje je li ‘haaška pravda’ imala smisla.

"Horror Vacui" Borisa Poljaka upozorava na sve veću hipermilitarizaciju svijeta, "Gigi zvan Zakon" Alessandra Comodina, prati policajca koji istražuje val samoubojstava i čudan svijet između stvarnosti i fantazije, dok je "Knin – Zadar" Melite Vrsaljko priča o svakodnevnom životu benkovačkog prometnika na željezničkom kolodvoru bez vlakova.

Nogometom se bave "Lopte" Gorane Jovanović, o malonogometnom turniru pripadnike vojski šest bivših jugoslavenskih republika i "enemies 86" Josipe Krčelić, koji nam donosi ispovijest impulzivnog malonogometnog navijača.

Film "Rebra" Farah Hasanbegović kroz animaciju traži porijeklo senzacija koje nas prate cijeli život, dok redatelja Davida Gašu anonimni egzibicionist vodi kroz javnu seks šumu smještenu usred gradskog parka u filmu "Šumica".